I dag gjorde DnB Nor det igjen. Som første norske bank rykket de ut og varslet nytt rentekutt.

Det er tredje rentekuttet på under en måned etter at de måtte tåle massiv kritikk for å sette opp renten da Norges Bank begynte å kutte.

Første 6. november gav banken etter for presset: DnB Nor kutter renten

Så gikk det knapt en uke før de kuttet det igjen, da som første bank: DnB Nor setter ned boligrenten - igjen

Og i dag er de altså raskest på labben enda en gang, og det med et varslet kutt på hele ett prosentpoeng: DnB Nor kutter renten kraftig

DnB Nor begrunner kuttet med det kraftige fallet i de norske pengemarkedsrentene i det siste.

Noen har mer is i magen
Nå er spørsmålet hvor lang tid det vil ta før de andre bankene følger etter, og hvor store kuttene vil bli.

Den største banken innen Sparebank1-gruppen, Sparebank 1 SR-Bank, satt selv i møte for å vurdere renten da DnB Nor offentliggjorde at de kuttet sin til 5,45 prosent.

Sjekk selv: Så mye sparer du på rentekuttet

- Vi diskuterte allerede hva vi skal gjøre, og det kommer en beslutning rett over helgen, sier kommunikasjonsdirektør i SR-Bank, Thor Christian Haugland til DN.no fredag ettermiddag.

I likhet med DnB Nor, mener SR-Bank at det er pengemarkedsrenten som avgjør nivået på deres boliglånsrente.

Nordea derimot, har en annen tilnærming.

- Når vi ser hva sentralbankene rundt oss gjør og de voldsomme utslagene det gir i pengemarkedsrenten at deres styringsrente senkes, og usikkerheten rundt hva vår sentralbank vil komme til å gjøre, så venter vi på Gjedrem før vi tar noen beslutning om boligrenten, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea til E24.

Først ikke nødvendigvis best
I SR-Bank legger de ikke skjul på at det også har noe å si at Norges største bank går så tidlig ut og varsler kutt.

  - Pengemarkedsrenten har mest å si, ikke hva DnB Nor gjør. Men vi skal ikke legge skjul på at det er et konkurranseelement her, sier Thor Christian Haugland.

Men det er ingen grunn til å skifte til DnB Nor selv om de nå har vært først ute med å varsle nedgang i boliglånsrenten, mener han.

- Nei, for det viktigste er ikke hvem som varsler rentenedsettelse ført, men hvor stort kuttet blir og hvor raskt rentekuttet blir effektuert, sier han.

DnB Nor har altså varslet ett prosentpoeng ned, med virkning fra 10. desember for nye kunder og 15. januar for eksisterende kunder.

Men det er altså ikke dermed gitt at DnB Nor er Norges billigste bank når rentekuttet trer i kraft.

- Når vi tar en beslutning over helgen, tror jeg ikke den kommer til å sette oss i skyggen av DnB Nor, sier Haugland, uten at han kan forskuttere hva som kommer.

Han er samtidig opptatt av å understreke at et rentekutt ikke er positivt for alle kunder.

- Vi har også mange innskuddskunder, og de er det like viktig å ta hensyn til. Så vi sitter ikke her og haler ut tiden for eget beste, men av hensyn til begge kundegruppene.

Og skulle SR-Bank mot deres egne signaler vente med å sette ned rentenivået sitt, er det jo bare en ting å gjøre, spøker kommunikasjonsdirektøren:

- Da kan du låne penger av DnB Nor og plassere dem i vår bank til høyere rente...

Les også: Så mye sparer du på rentekuttet

Diskutér saken under artikkelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.