I eneboligen i Vestby sentrum sitter Laetitia (41), Ling (8) og Ole Werner Hanssen (53).
- Vi er godt rustet for 2011, forteller nederlandske Laetitia Hanssen.
Les også:
Slik har det ikke alltid vært. For et par år siden vokste gjelda. Familien begynte å bruke kredittkort for å komme seg ut av gjelden.
- Det ble en kostbar overraskelse, sier hun.
De fikk slettet gjeld og ordnet opp med banken, og såpass godt som familien nå følger sitt fastsatte budsjett har de tatt høyde for utfordringene i 2011.
- Jeg kan ikke engang kjøpe blomster til kona uten at hun vet om det på forhånd, ler Ole Werner.
Ett år, ett dokument
Laetitia har samlet hele det kommende året i ett Excel-dokument. Her har hun summert faste utgifter og delt totalbeløpet på 12 måneder. På denne måten sitter de igjen med lik sum hver måned.
- Hvis man tenker seg om, vet man nemlig hva man har av faste utgifter, og da slipper man å bli overrasket i måneder med mange utgifter, som mars for eksempel, forteller Laetitia, som blir omtalt som familiens finansminister.
DN.no/kalkulator:
Slik blir din økonomi i 2011
Regn ut om du får bedre råd neste år!
- Bokfør fremfor kreditt
Familien har cirka to millioner i lån, herav 1,9 millioner i boliglån og i underkant av 100.000 i billån, og en totalinntekt på cirka 700.000 i året. De betaler maksimalt av det de mener de kan betale.
Etter utgiftene er plassert, legger paret også inn 2.000 kroner som skal spares, som en sikkerhet i tilfelle noe skulle skjære seg. I tillegg sparer de månedlig til datteren.
- Sier seg selv at renten skal stige
Denne bevisstheten over økonomien mener paret er ekstra viktig for de kommende årene.
- Jeg tror ikke finanskrisen er over. Vi har derfor forberedt oss på å gjøre nedprioriteringer i 2011, sier Ole Werner.
Renter, lønn og boligpriser for neste år er tatt hensyn til i budsjettet.
- Jeg tror ikke renten kommer til å stige med et byks, men det sier seg selv at den skal stige, sier Ole Werner, og legger til at han tror renten går opp mellom 0,25 og 0,5 prosent før sommeren.
- Vi har tatt høyde for at renten kan bli opptil seks-syv prosent, forsikrer han.
Assisterende direktør Rolf Mæhle i Finansnæringens fellesorganisasjon mener det er lurt å bruke de gode tidene til å forberede seg på dårligere tider. Spesielt bør to grupper være oppmerksomme i 2011:
Tror boligboblen sprekker
Boligprisene har steget åtte prosent så langt i år, og de fleste analytikermiljøer spår fortsatt solid prisstigning i årene fremover.
Familien Hanssen kjøpte huset for 1,3 millioner kroner i 2006. Uten å ta opp ekstra lån, har de i mellomtiden pusset opp for 600.000 kroner, slik at boligen ved julen 2009 ble taksert for 2,6 millioner.
Bevisstgjør åtteåringen
Med økende boligpriser, blir det også vanskeligere for førstegangskjøperne å komme seg inn på markedet. Bankene skal ikke lenger gi ut lån over 90 prosent av boligens verdi.
Ole Werner Hanssens datter på åtte år tenker naturlig nok ikke på boligkjøp til daglig, men han har allerede kommet henne i forkjøpet.
- Som førstegangskjøper må du ha spart mye for å komme igang. Derfor ser vi muligheten til å hjelpe henne, sier 53-åringen.
Foreldrene setter av barnetrygden på en egen konto.
- Vi har allerede begynt å spare så hun skal få en lettere hverdag når hun blir eldre. Men nå er vi også såpass heldige at vi har mulighet til å sette av de pengene. Hun får ukepenger for å gjøre litt i huset. Og så er hun medlem i Pingvinklubben på internett. Det koster 40 kroner i måneden, og av dette må hun betale ti kroner av selv.
Han har allerede begynt å diskutere økonomi med henne, og hun får høre på foreldrenes samtaler.
- BSU-sp#229 er også noe jeg vil diskutere med henne når den tid kommer. Vi er åpne med henne om økonomien slik at hun skal bli bevisst på det fra tidlig alder.
Spiller med åpne kort
Det at de deler alle faste utgifter på 12 og tilpasser beløpet, gjør at de alltid sitter igjen med det samme etter utgiftene er betalt.
- Likevel setter vi oss ned en til to kvelder i uken og ser gjennom budsjettene våre. Gjerne over middagsbordet eller i ett med TV-en, forteller Ole Werner.
Diskusjonene gjelder året, uken eller måneden som kommer, og store innkjøp planlegges nøye. De nye inngangsdørene, blant annet, er planlagt helt siden i sommer.
- Vi har pusset opp mye siden vi flyttet hit, og dette er utrolig kostbart. Vi har derfor valgt å spare til oppussingen i stedet for å ta opp lån, og heller pusse opp litt underveis, forteller Laetitia.
Mindre innkjøp må imidlertid også opp i familiens råd.
For familien unner seg også å bruke penger – når de vet at de har råd til det – på en middag ute, kinotur eller reise.
- Da prater vi sammen om det først. Man må spille med fullstendig åpne kort. Det er viktig, sier Ole Werner.
Les også forbrukerøkonomens råd om hvordan du lager familiebudsjett:
- Har blitt en kontrollfreak
Økonomien har mye å si for hele livet. Hanssen-familien har ikke lyst til å gå vekk fra sin strikte hverdag.
- Jeg har blitt en kontrollfreak, og vil at alt skal stemme med planen min. Men det er deilig å ha den kontrollen over økonomien. Det har såpass mye å si for hele livet, sier Laetitia, før mannen skyter inn:
- Når regningen er forsinket, ringer hun og purrer. Hun er den eneste jeg kjenner som maser for å få lov til å betale regninger, sier Ole Werner med en munter tone.
Laetitia ler, og innrømmer:
- Ja, det hender. Men man må jo betale regningen uansett, så det er bare greit å bli ferdig med det, mener hun.
Laetitia har allerede begynt på budsjettet for 2012.
- Det er deilig å ikke ha økonomiske bekymringer. Vi skal sove godt om natten gjennom hele 2011, sier Ole Werner Hanssen.
I morgen presenterer det nye privatøkonomipanelet til Dagens Næringsliv sine prognoser og råd for 2011
Les saken i morgendagens avis!
Kalkulator: Slik blir din økonomi i 2011 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.