Flere hyttekjøpere velger bort fredagskøer og lange timer bak rattet for å komme seg til hytta. Ifølge eiendomsmeglere DN har snakket med, har interessen for bynære hytter økt.

– Nærhyttene er blitt mer attraktive. Mange av kjøperne bor ikke langt unna og pendler til jobb, sier Andreas Kalfoss i Eiendomsmegler 1, som selger hytter i Hurum-området.

Bolig nummer to
Han er ikke den eneste megleren som har registrert at mange ønsker kort vei til hytta. Christian Udgaard i Krogsveen Røyken har solgt to hytter dagen etter visning i løpet av de siste to ukene.

– Mange av dem som er interesserte, ønsker ikke å kjøre så langt med unger og hund for å være på hytta en helg. Å kjøre ned til Kragerø og Stavern tar tid. Her kan en være ute på hytta til klokken 17 uten å sitte noe særlig i kø, sier Udgaard.

Noen av kjøperne ønsker å bo på hytta tre–fire måneder i året, samtidig som de jobber i Oslo-området.

– Mange dagpendler rett og slett til hytta, sier han.

Prisene på sjønære hytter i Hurum-området starter ifølge meglerne på rundt to millioner kroner, men jo mer kjøperne regner med å få brukt den, desto mer er de villige til å bla opp.

– Problemet med hytter er at de ofte blir lite brukt og at det blir dyrt per år. Når det blir som bolig nummer to, kan kjøperne bruke mer penger på hytta, sier Udgaard.

100.000 kroner kvadratmeteren
For hyttene som ligger aller nærmest byen – det vil si på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen – er bruksmulighetene store. Hyttene ligger 15 minutters fergetur fra Oslo sentrum, og ifølge DNB-megler Monica Ekstrøm, som selv har hytte der ute, starter sesongen til påske og varer til slutten av september. Mange bor på hytta hele sommeren.

Hyttene var opprinnelig ment for arbeiderklassen, men i dag må det langt mer enn en ordinær lønn til for den som drømmer om øyidyll i indre oslofjord.

– Det er pengesterke mennesker som kjøper, sier Ekstrøm.

En gammel klausul i festekontrakten sier dessuten at hyttene ikke kan pantsettes. De millionene man spytter inn for å sikre seg noen kvadratmeter, må derfor skaffes via egenkapital eller pant i annen eiendom.

Pengesterk må man også være for å kunne kjøpe hytte med strandlinje på vestsiden av Nesodden eller på øyene i Asker og Bærum.

Christian Blixt Henriksen har nylig lagt en hytte på Ildjernet på Nesodden ut for salg, og er begeistret for prisantydningen på 11 millioner kroner – tilsvarende en kvadratmeterpris på over 100.000 kroner. Til sammenligning lå gjennomsnittsprisen for en leilighet på Frogner i april på 62.100 kroner per kvadratmeter.

– Men om du sammenligner denne eiendommen, som har sandstrand, egen brygge og molo, med en hytte i Blindleia, så ligger prisen mye lavere. Og denne eiendommen ligger bare 10–15 minutter unna med båt fra Aker Brygge, sier Henriksen.

Enda stivere er kvadratmeterprisen for en strandeiendom i Drøbaksundet. Her lyder prisantydningen på 5,5 millioner kroner for en hytte på 35 kvadratmeter. Megler Rolf Wegar Gundersen i Attentus forklarer prisen med beliggenheten.

– Beliggenheten er unik, sier han. På østsiden av Nesodden er det derimot mulig å gjøre kjøp fra 1,5 millioner av hytter i nærheten av sjøen. I dette området er det relativt mange mindre hytter fra 70-tallet. Flere av dem har behov for oppgradering.

– På disse eiendommene er det nå et naturlig generasjonsskifte. Siden det er en del av disse hyttene, tar ikke prisene helt av, sier Rolf Wegar Gundersen.

LES OGSÅ:

Taper mot sydenboligene

- Stadig flere kommer i en «er det virkelig verdt det»-posisjon

Her får du «samme hytte» til en tredel av prisen

- Det er kjøpers marked for sjøhytter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.