Den norske pengemarkedsrenten nådde sitt høyeste nivå på ett år onsdag. Tremånedersrenten i pengemarkedet steg hele 11 basispunkter i løpet av dagen og holdt seg på rundt 2,51 prosent onsdag ettermiddag.

Denne renten danner utgangspunkt for hva bankene må betale for sine lån i markedet. Og dersom bankenes innlånskostnader blir dyrere, kan også boliglånet ditt bli dyrere.

Flere av de store bankene i Norge har tidligere uttalt at det er utviklingen i pengemarkedet, og ikke hva Norges Bank foretar seg, som er det viktige for deres utlånsrenter.

Hever styringsrenten
Vi må tilbake til 11. mai ifjor for å finne forrige gang pengemarkedsrenten var på et høyere nivå. Da var tremåneders pengemarkedsrente på 2,53 prosent. Renten var på dette tidspunktet på tur nedover etter at Norges Bank kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 1,5 prosent 5. mai ifjor.

Litt over en måned senere kuttet Norges Bank renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosentpoeng, før den i oktober, som første europeiske sentralbank, satte opp renten igjen med 0,25 prosentpoeng. Siden den tid er renten økt med ytterligere 0,5 prosentpoeng til 2,0 prosent.

Ingen boliglånshopp
Det siste rentehoppet kom onsdag for en uke siden. Så langt har ingen av de store bankene varslet at de følger opp med å heve sine utlånsrenter.

Les mer: Du slipper dyrere lån

DnB Nor varslet imidlertid 16. april at banken kommer til å heve renten med 0,15 prosentpoeng fra og med juni i år. Beste boliglånsrente vil bli 3,25 prosent etter renteøkningen.

Siden desember ifjor har Norges Bank hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. I løpet av samme periode har DnB Nor hevet sine utlånsrenter med tilsammen 0,4 prosentpoeng.

Fra rentemøtet i desember og frem til igår hadde pengemarkedsrenten steget 0,37 prosent. Banken følger med andre ord utviklingen i pengemarkedet tettere enn utviklingen i Norges Banks styringsrente.

Da DnB Nor hevet renten med 0,15 prosentpoeng i april, ble nettopp oppgangen i renten i pengemarkedet brukt som begrunnelse.

- Når prisen vi betaler for penger øker, er vi også nødt til å heve våre priser på boliglån, uttalte informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor den gangen.

Internasjonal oppgang
Dagens oppgang i den norske tremånedersrenten henger sammen med renteoppgang internasjonalt. Siden det ikke finnes et eget norsk pengemarked, avledes de norske pengemarkedsrentene fra pengemarkedet i dollar.

I London steg renten på tremåneders dollarlån i pengemarkedet til sitt høyeste nivå siden august ifjor, ifølge tall fra British Bankers' Association.

Pengemarkedet er markedet hvor bankene låner penger til hverandre. Når bankene blir mer tilbakeholdne med å låne ut til hverandre, stiger renten i dette markedet. Renteoppgangen er et uttrykk en oppgang i den såkalte motpartsrisikoen, altså at risikoen for å at man ikke får igjen pengene man låner ut øker.

Mot slutten av forrige uke steg pengemarkedsrentene i Europa kraftig i forbindelse med uroen rundt statsfinansene i de såkalte PIIGS-landene. Den gigantiske krisepakken på 750 milliarder dollar fra EU og IMF roet imidlertid markedene mandag.

- Pakken har hindret at pengemarkedsrentene har kommet ut av kontroll. EU-pakken har satt en stopper for økte renter, men det er heller ikke noe som presser rentene nedover. Det er enkelte europeiske banker som finner det vanskelig å få lånt inn penger i dollar, sier Christoph Rieger i Commerzbank AG til Bloomberg News.

Les også: - Det var grunn til bekymring

Følger med
Ifølge Norges Banks rapport om finansiell stabilitet i Norge, som ble lagt frem tirsdag, har utslagene i norske bankers finansieringskostnader så langt vært moderate. Men sentralbanken står klar til å gripe inn dersom utslagene skulle bli så store at markedet ikke lenger fungerer.

- Det er ny uro i finansmarkedene ute på grunn av høy statsgjeld i mange land, men tiltak fra EU, ESB og IMF i helgen kan se ut til å ha beroliget finansmarkedene. Norges Bank følger utviklingen i pengemarkedene nøye og vil bidra til at markedene fungerer tilfredsstillende, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad tirsdag.

Les også: Norges Bank er klar til å gripe inn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.