Skal du feriere i utlandet i sommer, er det blant annet i eurosonen du kan regne med å få mest for feriepengene. Er du lur, styrer du unna sommerens "harryhandel".
Etter Norges Banks rentemøte forrige torsdag, hvor sentralbanksjef Øystein Olsen konstaterte langt svakere vekst i norsk økonomi, og sendte signaler om at renten vil holde seg lav lengre enn ventet, har kronen svekket seg kraftig mot de store valutaene.
Det påvirker ferierende nordmenns økonomi. Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, forteller at målt mot en handelsveid valutakurv, har kronen svekket seg mest mot dollar med en nedgang på 5,4 prosent siden Norges Banks rentemøte forrige uke. Deretter ser man en svekkelse på 4,8 prosent mot pund, mens man mot euroen opplever en svekkelse på 4 prosent.
- Kronen har svekket seg mer mot dollaren enn mot euroen. Med bakgrunn i de siste dagenes kronesvekkelse kan det være en fordel å reise til land i eurosonen snarere enn USA og Storbritannia. Dog er kronen fortsatt dyr mot euroen sammenlignet med siste årets nivåer, forteller Blomgren.
Dropp harryhandelen
Også mot den svenske kronen står vi svakere i dag enn på lenge. Etter forrige uke har kronen nå svekket seg 1,5 prosent mot kronen hos søta bror. Det vil påvirke sommerens ”harryhandlere”, som ikke kan regne med å få like mye flesk for pengene denne sommeren.
- Det er lenge siden det har vært så dyrt å dra over gensen for å handle, forteller Blomgren og legger til at man må helt tilbake til 2008 for å se liknende forskjell i kronekurs mot svenskene.
Ikka la valutakursen ødelegge
Valutaanalytiker i DNB Markets, Camilla Viland, vil ikke råde nordmenn til å utsette ferien på grunn av svak krone.
- Ikke la valutakursen ødelegge ferien. De fleste har vel sikkert betalt veldig mye allerede. Det du bruker penger på da, er kos med mat og drikke. Det blir jo ofte ikke de største summene, så da har jo ikke kursen så mye å si.
Hun mener svingningene i valutamarkedet vil påvirke feriebudsjettet i svært liten grad.
- Det vil nok utgjøre en svært liten del av det man allikevel bruker. Hvis valutamarkedet er avgjørende for om du kan dra på ferie, bør du kanskje la være å dra, sier Viland.
Selv skal hun på Norges-ferie, uten at det ligger valutastrategi bak ferieplanene.
- Nei, drar jeg et sted med sterk krone tar jeg heller det som et pluss, men jeg tar ikke det med i mine feriebeslutninger, ler hun.
Kan spare penger på høstferie
Erica Blomgren i SEB mener markedet ble tatt noe på sengen etter torsdagens rentemøte. Hun tror kronen vil holde seg noe svakere gjennom sommeren, men at vi mot årsskiftet vil se en svak styrking av den norske kronen.
- Vi tror ikke kronen skal etablere seg på et så svakt nivå som vi ser nå. Den vil nok styrke seg på 6 til 12 måneders sikt, sier Blomgren.
Hun forteller at det nok vil kunne være billigere å ta ferien et stykke ut på høsten, men tror ikke det vil være snakk om de største besparelsene med å utsette ferien.
- Fra et rent valutaperspektiv vil det nok være billigere å ta ferie fra høsten av, men det er ikke de store forskjellene det dreier seg om, sier hun, og råder nordmenn til å komme seg av gårde til sol og varme om det allerede er planlagt.
Les også:
Sjeføkonom: Kronen vil være like ustabil som det norske sommerværet
Norsk reiseliv mot nullvekst i 2013
Et av historiens mest ekstreme kroneras
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.