- Hvorfor skal jeg betale mer enn nødvendig for akkurat det samme produktet, hvis jeg ved enkle grep kan spare 30 prosent, spør Kristian Rasmussen (29), som bor i en leilighet i Ullevålsveien i Oslo.
Mange nordmenn stiller seg for tiden det samme spørsmålet. Normalt skifter rundt 45.000 husholdninger strømleverandør hvert kvartal, men andelen øker kraftig når strømprisene skyter i været.
Andelen som byttet strømleverandør ble nær doblet da strømprisene økte kraftig i første kvartal i år. Det samme skjer trolig i inneværende kvartal.
Kristian Rasmussen er blant de som allerede har tatt sine forholdsregler. Han har slått til på en kampanje fra strømleverandøren Fortum. Der betaler han kun den samme spotprisen som leverandøren selv betaler ved innkjøp av strøm, og i tillegg er det ingen faste avgifter i kampanjeperioden. En garanti om miljøvennlig strøm følger med på kjøpet.
- Jeg kommer til å beholde dette strømproduktet de neste månedene, og så vil jeg vurdere et bytte når vi nærmer oss slutten på vinteren.
Sparer 30 prosent
Dersom Rasmussen betaler gjennomsnittlig 50 øre per kilowatt for et årlig forbruk på 20.000 kilowatt, så betaler han årlig 10.000 kroner for strøm. I tillegg kommer nettleie og avgifter. Dersom han sparer 15 øre per kilowatt gjennom smarte strømvalg, så sparer han 3.000 kroner på strømregningen, som utgjør 30 prosent av kostnadene.
- Jeg anslår at jeg sparer rundt 30 prosent og noen tusen kroner i året. Alt som kreves er en enkel strategi og to telefonsamtaler, sier Rasmussen.
Les: Eksportforbud kan gi ekstrempriser
Rasmussen har byttet strømprodukt to til tre ganger i året siden konkurransemarkedet åpnet seg i 2002. Han har vekslet mellom fastpris, flytende variabel pris og spotpris, og har blant andre byttet mellom kraftleverandørene Hallingkraft, Gudbrandsdal Energi og Ustekveikja Energi. Han startet med Hafslund.
- Det viktigste er å velge spotpris, som over tid ligger klart lavere enn både fastpris og flytende variabel pris. På Konkurransetilsynets nettsider ligger en oversikt over leverandører som tilbyr spotpris med lavt påslag. Mange velger flytende variabel pris, men det kan likestilles med å be kraftleverandøren forsyne seg av en åpen lommebok.
Variabel pris taper terreng
Ved flytende variabel strømpris er det kraftleverandøren selv som endrer strømprisen med jevne mellomrom, basert på forventet utvikling i spotprisen. Dette strømproduktet har vært en melkeku for strømleverandørene i en årrekke.
Det siste året har imidlertid flere strømleverandører tapt penger på dette produktet på grunn av unormalt store hopp i strømprisen. Store prishopp har ført til at flere leverandører hart tapt penger mens spotprisen har ligget over den variable prisen.
Les: Eu vil ha storsatsing på fornybart
Over tid er det imidlertid spotpris som har vært gunstigst, og de siste årene har flere forbrukere tatt konsekvensen av det. I 2003 ble 73,5 prosent av husholdningenes strømvolum solgt på såkalt variabel kontrakt, som over tid blir dyrere, mens andelen har falt til 39,3 prosent de siste året, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
To ganger i året bytter imidlertid også Rasmussen til strømproduktet flytende variabel pris.
- Spotprisen endrer seg opp og ned fra dag til dag, mens det tar lengre tid før leverandørene setter den variable prisen opp og ned. Dersom den variable prisen ligger klart under spotprisen kan det lønne seg å gå fra spot til variabel kontrakt og omvendt. Men dette bør kun gjøres internt i det samme selskapet, for da gjelder endringen fra første dag.
Tjener på lave marginer
På Konkurransetilsynets strømprisoversikt (ekstern lenke) er det Gudbrandsdal Energi som er aller billigst på spotpris, som er den anbefalte strømavtalen. Gudbrandsdal Energi selger strøm til samme pris som på kraftbørsen med et samlet påslag på under et halvt øre per kilowatt.
- Med et normalforbruk på 20.000 kilowatt i året får vi en margin på kun 94 kroner fra kunden, og med så knapp margin går vi kun i balanse på dette produktet. Samlet får vi imidlertid et akseptabelt resultat, til tross for at vi har mye lavere marginer enn de fleste av våre store konkurrenter, sier markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi.
Selv om det er svært enkelt å bytte strømleverandør velger de fleste å forbli kunde hos den dominerende leverandøren i sitt nærområde, som nesten alltid er mye dyrere enn de billigste konkurrentene.
Les: Tiden for de små utbygginger er kommet
Mange av de største leverandørene figurerer heller ikke på Konkurransetilsynets prisliste, fordi produktene er skrudd sammen slik at de ikke så lett kan sammenlignes med andre. Blant husholdningene hadde 72,3 prosent av kundene en strømavtale med den lokale dominerende leverandøren i tredje kvartal i år.
- Det er mange måter å manipulere kundene på, advarer Kristian Rasmussen, som selv har sett gjennom noen av triksene.
Les også:
<b>Nedturen som aldri kommer</b>
Bygger kropp på Wall Street-vis
- Uendret rente frem til sommeren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.