Ferske tall fra Eurostat viser at Norge i 2009 fortsatt hadde Europas nest høyeste prisnivåjusterte bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

Se grafikk nederst i saken.

Tallene for 2009 er foreløpige, men det er på det rene at det er stor variasjon i bnp per innbygger i Europa, også etter at det er justert for prisforskjeller i de forskjellige landene. (Se også tabell til høyre eller den komplette listen)

Suverent øverst troner Luxembourg som ifølge statistikken har et bruttonasjonalprodukt hele 168 prosent høyere enn gjennomsnittet av de 27 EU-landene.



Norge er med 77 prosent høyere bnp/innbygger nummer to på listen, til tross for en nedgang fra 2008 da vi lå hele 91 prosent foran de andre. Men fortsatt er vi milevis unna det bittelille storhertugdømmet i hjertet av Europa.

På den annen side er vi langt foran nummer tre på listen, Sveits. Der er kjøpekraften "bare" 44 prosent høyere enn snittet.

Men er det egentlig slik at Luxembourgs innbyggere produserer i særklasse størst verdier i forhold til alle andre?

- De sitter ikke og syr klær
Sjeføkonom i DnB Nor, Øystein Dørum, er i tvil. Det er i alle fall åpenbare grunner til at de kommer så mye bedre ut på statistikken enn alle andre, mener han.

 

- Et viktig poeng er at Luxembourg egentlig ikke er for et land å regne, men i praksis en by. Dersom man hadde singlet ut alle byer i Europa ville disse fått mye høyere bruttonasjonalprodukt per innbygger enn landet de ligger i, sier Dørum til DN.no.

Han peker blant annet på at Oslo har dobbelt så høy produksjon per innbygger som snittet for Norge, dersom man ser bort fra oljeinntektene. Det samme ville gjelde London, New York osv.

En annen viktig forkl#229 på Luxembourgs høye bnp per innbygger er sammensetningen av næringslivet i landet, mener Dørum.

- De sitter ikke og syr klær i Luxembourg. Her jobber de fleste i høytlønnsbransjer, i første rekke innen finans.

Ifølge CIA - World Factbook står finansinstitusjonene for hele 28 prosent av all verdiskapning i landet.

At landet knapt er fysisk synlig på europakartet og gjennom gunstige skattebetingelser tiltrekker seg høyinntektsnæringer gir for så vidt ikke Norge noen grunn til å surmule. Vi har også våre særtrekk som noen hver kan misunne oss - i første rekke oljeinntektene.

Tall-magi
Men det er mer å sette fingeren på. Når en går bak statistikken, dukker det opp et moment som virkelig forklarer den skyhøye produktiviteten. Folk fra Luxembourg har tilsynelatende fire hender - og vel så det!

EUs analysebyrå Eurostat påpeker selv fenomenet i en fotnote til tallene:

"Det høye bnp-nivået per innbygger i Luxembourg skyldes blant annet den store andelen arbeidstakere som er bosatt i et annet land. Mens disse bidrar til bnp, regnes de ikke med i landets folketall som bnp deles på".

Ifølge CIA World Factbook består arbeidsstyrken i landet av 208.000 personer - hvorav hele 125.000 ikke bor i landet. Ikke rart de produserer mye per hode når hver det står 1,5 "usynlige" arbeidere bak hver arbeider som bor i landet og dermed teller i statistikken.

Her slår vi de
Spørsmålet blir da om nordmenn egentlig skulle hatt tittelen som Europas og kanskje verdens mest effektive folkeslag.

Det finnes flere måter å måle effektivitet på. Mange mener at den mest relevante er den hvor man deler bruttonasjonalproduktet (justert for prisnivå i landene) på antall timeverk.

På én slik rangering utarbeidet av Groningen Growth and Development Centre og gjengitt på nettleksikonet wikipedia.org kommer Norge ut som verdens nest mest produktive land i 2009 - bare slått av USA.

Og her er ikke Luxembourgs drøye halv million innbyggere så overlegent effektive lenger. De er faktisk helt nede på en ussel femteplass på samme rangering.

Norge best - også uten oljen
Øystein Dørum i DnB Nor er mer overrasket over at USA topper denne statistikken enn at Norge ligger helt i tet i verden. Samtidig mener han vi til en viss grad skylder en takk til land vi normalt ikke ivrer etter å sammenligne oss med.

- Vi har funnet oljen og så har Opec gjort det til en monopolprofitt for oss - så det er en gave fra det kartellet, mener Dørum.

Når det er sagt er det nok noen (kanskje verdens 28. mest produktive land per innbygger, Sverige) som ønsker å forklare Norges enestående produksjon per innbygger med bare den ene tingen: Oljen.

Der er Dørum rykende uenig. Han mener Norge kommer bedre ut enn de fleste andre land i verden, også dersom man ser bort fra oljeinntektene.

- Dersom man tar bort oljeinntektene og bare ser på inntektene fra fastlandsnorge, er nordmenn fremdeles 50 prosent mer effektive enn Sverige. Men man kan ikke gjøre regnestykket slik. Oljenæringen beslaglegger enorme teknologiske ressurser og legger beslag på vanvittig mye kapital som ellers kunne vært brukt på noe annet i Norge. Derfor må man anslå at Norge uten oljen hadde hatt et bnp per innbygger omtrent 60-70 prosent høyere enn svenskenes - mot nesten 100 prosent høyere som det er i dag, sier Dørum.

Dørum viser til da til bnp i absolutte tall, der Norge ifølge Oecds statestikkdatabase hadde et bnp på 450 milliarder dollar i 2009 mot Sveriges 478 milliarder, altså 94 prosent av Sveriges bnp, men bare drøyt halvparten av innbyggertallet.

Det europeiske statistikkbyrået Eurostat opplyser til DN.no at de ikke har statistikk som kan vise Norges rettmessige styrkeforhold i forhold til Luxembourg, hensyntatt arbeidere som ikke bor i landet.

Diskutér saken under.

 



Les også: Pengefesten fortsetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.