Rentenivået har sunket kraftig de siste månedene, og i dag ligger beste flytende boliglånsrente på 3,6 prosent. Beste fastrente med fem års binding er på 4,55 prosent.
Her får du beste rente akkurat nå
Bankene krever imidlertid mer av kundenes lommebok for å bevilge boliglån.
Boligprisene har falt syv prosent siden pristoppen i august 2007 og arbeidsledigheten har økt markant.
Les:
Boligmarkedet flatt i mars
Kraftig økning i ledigheten
Dette skaper stor usikkerhet:
Nå krever mange banker at du skal tåle opp mot åtte prosent rente. Det skyldes at de krever at du skal tåle en renteøkning på fire prosentpoeng.
- Treprosentsregelen har ligget fast lenge, men nå er rentenivået unormalt lavt. Derfor blir du nå testet for en rente på 7,6 - 7,8 prosent hos oss, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.
Hun peker på at renten har gått ned 3,75 prosentpoeng i rekordfart - og at den skal videre ned. Men: Renten skal etterhvert opp igjen.
- Ifjor høst lå boliglånsrenten på syv prosent, og støkken sitter fortsatt i folk. Før kom mange til banken og lurte på hvor mye de kunne få i boliglån, nå regner man nøye ut på forhånd hva lommeboken faktisk tåler. En sunn utvikling, sier Sodefjed Jørgensen.
Les også:
Må tåle over 10 prosent rente
Lettere å få lån
Arbeidsledigheten vil fortsette å stige, men rentekuttene gjør det i dag likevel lettere for folk flest å få boliglån:
- Mange regner seg frem til at man faktisk kan betjene et boliglån selv om to inntekter i en periode skulle bli til én, hvis enten du eller partneren skulle stå uten jobb i noen måneder. Så mye har renten falt den siste tiden, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.
Det har blitt mye lettere å få lån, så lenge du har en sikker jobb og buffer i privatøkonomien, bekrefter forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.
Men også Fokus Bank plusser på fire prosentpoeng når de tester hvor mye lånekundene tåler.
- Og selv etter det skal du ha en romslig likviditet, sier Brøske.
Mye tyder på at sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter styringsrenten enda mer i Norges Banks rentemøte 6. mai.
Les:
Klart for nytt, kraftig rentekutt
Men som ny lånekunde må du likevel tåle et heftig rentehopp, mener bankene.
- Vi åpner for å justere påslaget ytterligere hvis rentekuttene fortsetter. Risikopåslaget kan bli enda høyere enn fire prosent, sier Rolf Jarle Brøske.
- Ha noe i bakhånd
Han er ikke i tvil om hva lånekunder bør gjøre med rentegevinsten nå som renten nærmer seg bunnivået:
- Sett av en del av pengene til å bygge opp en økonomisk buffer og/eller spar penger for å ha noe i bakhånd. For renten skal opp igjen!
At bankene nå høyner påslaget som kundene testes for, er helt naturlig, forklarer avdelingsdirektør Erik Johansen i Sparebankforeningen.
- Mye har skjedd på kort tid. Risikoen og usikkerheten i økonomien har økt. Derfor øker nå bankene rentepåslaget fordi det er større sannsynlighet for at lånetakere ikke vil være i stand til å gjøre opp for seg. Først og fremst bunner dette i to ting: Risikoen for å miste jobben er større enn før, dessuten blir pantet mindre verdt som følge av boligprisfallet, sier Johansen.
Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.