Høye priser og nye krav til egenkapital gjør at unge på boligjakt må ha hjelp av foreldrene. Fire av ti får slik hjelp, viser en ny undersøkelse.
En undersøkelse Synovate har gjennomført for DnB NOR viser at fire av ti boligkjøpere mellom 18 og 34 år får økonomisk hjelp av foreldre eller andre, skriver Bergens Tidende.
I mars i fjor kom Finanstilsynet med nye retningslinjer til bankene om at de maksimalt kunne låne ut tilsvarende 90 prosent av boligens verditakst. Kombinasjonen av de nye kravene og økte priser har ført til at langt flere foreldre nå stiller opp for å hjelpe barna sine økonomisk.
Ifølge DnB NORs undersøkelse har over halvparten blant de spurte i aldersgruppen 18–34 år kjøpt egen bolig. Unge som ikke får hjelp av foreldre, kan lett bli stående utenfor boligmarkedet.
- Klasseskille
– Det er helt opplagt at dette kan føre til et klasseskille, sier professor Kjell Erik Lommerud ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen.
Han viser til at med dagens krav om minimum 10 prosent egenkapital, trenger man gjerne 200.000–300.000 kroner for å komme inn på boligmarkedet – spesielt i de store byene.
– Dette må du enten spare, eller få hjemmefra. Det blir vanskeligere etter hvert som boligprisene stiger. Samtidig er det ikke uoppnåelig hvis du har fast jobb og er et par, sier professoren.
Les også:
Frykter hardt boligprisfall
<b>- Hadde ikke hatt nubbesjans uten mor og far</b>
Sparer fullt i BSU - kommer ikke inn på boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.