- I dag er det altfor mange instanser som bestemmer over bolig. Dette fører til at tiltak ofte stoppes av rot og krangel, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).
I dag la eiendomsmeglerbransjen frem nye tall som viser at boligmarkedet er preget av høy prisstigning. Så langt i år har prisene steget med 14 prosent fra 2010. Det er også en høy omsetningsvekst. Utviklingen skyldes blant annet mangel på boliger og tomter.
Trenger samordning
Norge har store utfordringer i boligmarkedet, spesielt i byene hvor tilflytningen er stor, påpeker Buraas. Han mener at det trengs et eget boligdepartement, og en egen boligminister for å rydde opp i dagens situasjon.
- Om Navarsete skal kalle seg boligminister må hun også ta det ansvaret som ligger der og løse konfliktene rundt boligmangelen, sier Buraas.
Det er ikke noe eget departement for bolig og boligmarkedsutvikling. Boligansvaret er fordelt på tre forskjellige departement.
- Det fører bare til krangel, fordi alle har gode intensjoner på sine egne fagområder og da blir konfliktene ofte mange. Det blir rett og slett for fraksjonert innenfor det offentlige byråkratiet, sier Buraas.
Han mener Navarsete enten må ta ansvar og samordne politikken, eller så må hun slutte å kalle seg boligminister.
For mye ansvar på kommunene
Hovedansvaret for tilrettelegging av tomter ligger i dag hos kommunene. Det vil si at eventuelle konflikter også skal løses på kommunalt plan. Buraas mener dette er en dårlig løsning.
- Det er er ingen kommuner som har kapasitet til å bygge så mange boliger som det er behov for. Skatteinntektene fra boligene kommer først senere, og kommunene kan ikke legge ut for byggingen uten penger, sier Buraas. Han mener også at interessekonflikter er et stort problem, og at kommunene vil sette seg selv foran det overordnede behovet i boligmarkedet.
- Jeg tar gjerne mot gode innspill for å får løst eventuelle problemer, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Hun peker på at det i Norge er få underordnede områder som har sine egne ministere fordi det ikke er behov for det.
Les også: Sterkeste prisvekst på fem år
Christian Dreyer, leder i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) mener også at boligmarkedet burde få mer oppmerksomhet fra myndighetene. I statsbudsjettet for 2011 ble det bevilget penger til boligbygging i distriktene, fordi politikerne ønsker å skape flere boligtilbud utenfor sentrumsområdene.
- Vi synes dette er bra, men det som mangler er flere tomter. I dag er tomtene for dyre til at vi kan tillate oss å bygge nye boliger, sier Dreyer.
- Vi jobber med å samordne boligpolitikken mer enn det den er i dag, slik at arealplaner skal komme raskere og tomter bli frigjort. Men mye av ansvaret for dette ligger på kommunalt nivå, sier Navarsete.
Høy befolkningsvekst fører imidlertid til at byene er utsatt, fordi både unge og innvandrere har et ønske om å bo sentrumsnært, viser tall fra eiendomsmeglerbransjen.
- Vi må tilpasse oss, og om vi skal bygge i distriktene må vi tilrettelegge med kollektivtrafikk, slik at det blir enklest mulig for folk å flytte ut av byen, sier Buraas.
Mangler langsiktig plan
Han mener arbeidet med nye tomter tar for lang tid slik at bransjen ikke kan tilpasse seg konjunkturveksten i byene og i boligmarkedet generelt.
- De planene som vi har i dag holder ikke mål. Vi burde hatt en plan på hvordan det skal se ut om 50 år, sier Buraas.
Om det ikke kommer en egen boligminister og et eget bolig departement på plass mener han den eneste muligheten er å slå flere kommuner sammen, slik at en kan få et mer oversiktlig bilde av situasjonen.
- Vi bygger dobbelt så mange boliger per innbygger som Sverige. De fleste nordmenn eier nå flere boliger, og dette er en positiv utvikling, svarer kommunal- og regionalministeren.
Neste måned legger kommunal- og regionaldepartementet frem historiens første stortingsmelding som tar for seg boligsituasjonen i Norge.
Les også: Boligprisene faller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.