Idag la finansminister Siv Jensen frem sitt svarbrev til Finanstilsynet om retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål.
Jensen understreket at det er viktig at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger av lånesøkernes gjeldsbetjeningsevne. Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet.
Jensen gjorde det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten.
Både Finans Norge og Eiendomsmeglerforetakenes forening mener Jensens svar til Finanstilsynet innebærer at det for mange nå blir lettere å få boliglån.
Les dagens saker:
- Egenkapital til bolig på 10% kan være forsvarlig
- Lettere for førstegangsetablerere å kjøpe bolig
- Nyttig at det nå er avklart at finansministeren frafaller løftet hun gav i valgkampen
- Færre får lån
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge er ikke så sikker på at dette er gladnytt for førstegangsetablerne.
- Dette er en bløff om ny fleksibilitet. Hvis man tar dette bokstavelig, kan dette umulig fremstå som en oppmykning av kravene til egenkapital, sier Andreassen.
Sjeføkonomen påpeker at allerede i dag får en tredjepart av førstegangskjøperne låne mer enn 85 prosent av boligens verdi uten at myndighetene har stilt spesifikke krav til sp#229, betalingsevne eller rentebinding.
- Finanstilsynet oppgir at bankene allerede har praktisert retningslinjene for boliglånspraksis svært fleksibelt. Hvis kravene som Jensen la frem idag skal innfris vil mange av dem som i dag får låne mer enn 85 prosent trolig ikke få lån, siden mange har valgt flytende rente. Dette fremstår som en taktisk tilbaketrekning i forhold til et lite gjennomtenkt krav om redusert egenkapitalkrav i valgkampen, sier Andreassen.
I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre tok til orde for å senke det til 10 prosent.
- Egenkapital ikke det største problemet
Sjeføkonomen poengterer at han synes det er bra om kapitalkravet i praksis ikke senkes.
- Det er trolig heller ikke egenkapitalkravet som er det største problemet for låntakerne. Utfordringen er nok heller betjeningsevnen når vi legger til grunn en tilstrekkelig buffer mot renteøkning, sier Andreassen.
Dagens krav er at låntakerne skal kunne tåle en renteheving på fem prosent.
- På dagens boligprisnivå vil man, selv om man har 15 prosent egenkapital, ende opp med å få høyere gjeld enn låntakernes økonomi tillater, sier Andreassen.
Les også:
Derfor skal boligprisene falle videre
- Egenkapital til bolig på 10% kan være forsvarlig
- Lettere for førstegangsetablerere å kjøpe bolig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.