- Ved å bytte jobb økte jeg lønnen med 20-25 prosent, sier Rasmus Reinvang.

I sommer byttet seniorkonsulenten hos Econ Pöyry jobb etter syv år som seniorrådgiver hos WWF. Naturvern-organisasjonen betalte kanskje noe under markedslønn for Reinvang sine tjenester.

- Men jeg er godt fornøyd med de nye betingelsene. God dialog er nøkkelen til en god arbeidskontrakt, mener Reinvang som jobber som konsulent for offentlige og private kunder knyttet opp mot klima og miljø.

Står i kø for å ansette
Arbeidsmarkedet opplever en vekst det ikke har gjort på lenge, og fortsatte med en i svak bedring i august.

Les også: Unge menn vinner jobbene

For mange som søker ny jobb er kanskje lønnsforhøyelse den største motivasjonen. Selv om gresset kan være grønnere på andre siden, er en årlig lønnsforhøyelse ingen selvfølge, mener svensk ekspert.

- Det er ingen rettighet å gå opp i lønn hvert år, selv om bedriften tjener bra med penger. Du må gjøre deg fortjent til lønnsøkning, sier Tommy Wahlström til DN.no.

Det er ingen automatikk i at du skal opp i lønn
Tommy Wahlström

Svenske Wahlström har skrevet boken "Lønnssamtalen og lønnsfastsettelse", og er seniorkonsulent i HR-selskapet Hewitt Associates.

Arbeidsmarkedet er på god vei til å bli friskmeldt: 16 prosent flere stillinger ble publisert på Finn.no i andre kvartal, arbeidsgiverne står i kø for å ansatte de beste hodene, og arbeidstakerne tør å bytte jobb igjen.

Les mer:
- Jobbmarkedet mot 2007-nivå
Står i kø for å ansette
Nå tør finansgutta å bytte jobb igjen

Og dermed er det også muligheter for å sikre seg et fett lønnspåslag.

- Bedre tider gjør det definitivt lettere å forhandle seg frem til høyere lønn, men det er ingen automatikk i at du skal opp i lønn. Problemet er at mange ansatte tar det for gitt, sier Tommy Wahlström.

 

Den dårlige måten
Han forteller at det er dårlige måter og gode måter å forhandle lønn på.

- Den dårlige måten er å sammenligne deg med andre. Du skal ikke ha betalt for andres jobb, men for jobben du gjør. To ansatte kan gjøre jobben på to ulike måter, og da er det ikke unaturlig at det belønnes ulikt, sier den svenske lønnsforhandlingseksperten.

For å vite om man fortjener en lønnsøkning eller ei, er det viktig å ha konkrete mål å strekke seg etter, forklarer Wahlström.

- På samme måte som lederne har mål for selskapet, bør de ha mål for medarbeiderne. Jeg synes det er rart at så mange sjefer ikke tenker på denne måten. Når du får en ny jobb, er situasjonen en annen. Da forhandler man seg frem til så høy lønn som mulig. Men når man har vært i samme jobb en stund, er det på tide å gå til sjefen og spørre hva slags lønnspolitikk man har - og hva som skal til for å gå opp i lønn. Det bør være utgangspunkt for en mål- og utviklingssamtale, mener Tommy Wahlström.

- Krev konkrete mål
- Krev at sjefen din, skriftlig, definerer mål for hva du skal prestere. Når du disse målene, har du gode argumenter for å be om høyere lønn. Dette bør gjøres hvert halvår eller hvert år, sier Wahlstrøm.

Han peker på to typer mål:

- Det kan handle om prestasjoner, om du skal nå et kostnadsmål eller komme i mål med et prosjekt eller utviklingsarbeid - eller det kan handle om hvordan man jobber, det vil si om man etterlever selskapets verdimålsettinger eller opptrer kundeorientert eller engasjert. Husk at alle målene dine bør være skriftlige og konkrete, slik at de blir lette å måle. Det blir som å hoppe høyde: Man må legge listen på et visst nivå, for å få vite hvor høyt man skal hoppe, utdyper Tommy Wahlström.

- Ikke vær sjenert
I et halvt års tid lekte Rasmus Reinvang med tanken om ny arbeidsgiver. Dette er første gang har gått gjennom en full ansettelsesprosess hvor han ikke kjente noen involverte fra før. Likevel følte han seg trygg hele veien.

- Jeg har forhandlet lønn før, og mye handler om å ikke være sjenert og si hva man tenker, sier Reinvang.

Under lønnsforhandlinger påpeker seniorkonsulenten hvor viktig det er at man er bevisst. Viser man autoritet og tyngde, har man god gjennomslagskraft. Videre gjelder det å presisere hva man kan tilby, fronte sine styrker og hvem man er.

- Men til syvende og sist er det motparten som avgjør, minner Reinvang om.

Les også: - Menn fortjener mer lønn

De feteste frynsegodene

Her er rådene som jekker opp lønnen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.