De flytende boliglånsrentene har blitt liggende på sine rekordlave nivåer mye lengre enn de fleste ekspertene så for seg for ikke veldig lenge siden. Samtidig har bankenes fastrentetilbud fortsatt å synke i pris.
Nå er faktisk fastrenten på binding i både ett og tre år lavere enn den laveste flytende renten i markedet.
I Norges største bank, DNB, ligger den laveste flytende renten nå på 3,5 prosent. Samtidig går det an å binde renten for ett år i samme bank til bare 3,15 prosent. Med et boliglån på to millioner kroner, betyr det drøyt 4.000 kroner (før skatteeffekt) i lavere utgifter til betjening av lånet på ett år sammenlignet med dagens flytende rente.
Dersom man binder renten i tre år, kan man gjøre det til 3,35 prosent rente i DNB. Også det er lavere enn dagens beste flytende rente. Fem års binding ligger på 3,55 prosent omtrent nøyaktig som flytende i dag. Fast rente i ti år ligger på fra 4,15 prosent.
Bommet på fastrente-rådet i fjor
Så sent som på denne tiden i fjor anbefalte blant andre sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum, folk å binde renten i fem år på nivåer rundt fem prosent, fordi de trodde at renten skulle kraftig opp, og i alle fall ikke videre ned.
Les saken: Tror boligrenten dobler seg på tre år
Det ble motsatt. Nå drister Dørum seg til å anbefale binding av renten igjen - med omtrent samme begrunnelse.
- Sannsynligheten for at den flytende renten skal havne mye lavere enn det som nå er fastrentenivået, er veldig, veldig lav, sier Dørum - men denne gangen skynder han seg å legge til:
- Det er mulig jeg må bite i meg det senere. Jeg sa vel noe tilsvarende på høyere nivåer, husker han.
For siden den gang har altså både flytende og fastrente beveget seg videre ned - og er nå nærmere det som praktisk talt alle ekseperter er enige om at er det absolutt laveste et rentenivå kan falle til.
- Jo lengre ned rentene har kommet, jo mer ydmyke har vi blitt - det er vanskelig å være skråsikker på noe. Men dette er jeg ganske skråsikker på: Nedre grense er null - vi kommer aldri til en situasjon der bankene betaler folk for å låne penger hos dem! tør Dørum å slå fast.
Han tror det realistisk aller laveste nivået flytende rente kan falle til, er drøyt to prosent.
Kan falle litt eller stige mye
Det er en oppfatning som deles av renteforvalter Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene. Han anslår at den flytende renten ut til publikum, maksimalt kan synke ned mot 2,5 prosent - og det forutsetter at sentralbanken kutter renten til nær null. Men det har allerede et stykke på vei markedsrentene tatt høyde for.
- Jeg kan ikke huske å ha sett lavere rentenivåer enn nå, både på tre, fem og ti år. Markedene har allerede priset inn veldig mye elendighet, nærmest et Japan-scenario, understreker Torgersen.
Han er derfor overbevist om at folk seriøst bør overveie å binde renten nå - det kan ikke bli stort lavere renter enn dette.
- Det er veldig begrenset hvor mye du kan dumme deg ut nå, sier han.
Men kanskje aller viktigst: Motsatt er det en ikke ubetydelig sjanse for å dumme seg ut om man beholder flytende rente.
- Selv om det er veldig få ting som tyder på at renten skal opp, kan vi få en periode med høyere nivåer. Mye kan skje i et tre til tiårsperspektiv.
- Det er flytende rente som er spekulasjon
Både Torgersen og Dørum snakker om at det såkalte utfallsrommet - området renten med en viss sannsynlighet kan bevege seg - er mye større oppover enn nedover ut fra dagens nivåer.
- Normalrenten i Norge ligger på rundt 5-6 prosent. Selv om det er svært lite sannsynlig, kan man også oppleve rente på over ti prosent i et hyperinflasjonsscenario. Det som er sikkert er at forsikringspremien man nå betaler ved å binde renten for å sikre seg mot høyere rente, er historisk lav. Det har aldri vært så billig. Om det til slutt viser seg å være lønnsomt å binde, er det imidlertid ingen som vet, sier Torgersen.
Sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, stiller seg også bak påstanden om at det nærmest er umulig å tabbe seg ut ved å binde renten nå - og at den virkelige risikoen ligger hos dem som beholder flytende rente.
- Det er flytende rente som er spekulasjon, ikke fastrente. Har man mye gjeld er man sårbare for store svingninger i renten, og poenget med fastrente er ikke at det skal lønne seg i forhold til flytende, men å redusere risikoen.
Jullum anbefaler derfor minst tre år, og helst fem eller ti års binding for dem som går inn på fastrente.
Les også:
Skal du ha et bra utvalg bør du kjøpe bolig nå
- Hvis du låner over pipa, får du ofte en smell senere
Frykter at boligprisene stiger videre til det er for sent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.