Den 242 kvadratmeter store eneboligen på Slemdal ble før sommeren lagt ut til takst, 11,2 millioner kroner.
Intet salg.
Prisantydningen ble så redusert med drøyt seks prosent til 10,5 millioner kroner.
Intet salg.
Nå er prisen satt ned til 9,5 millioner - drøye 15 prosent under den opprinnelige prisantydningen.
Og eksempelet er på langt nær enestående. Siden i sommer har boliger i det øvre prissjiktet hopet seg opp i hovedstaden - og den ene etter den andre har blitt tvunget til å sette ned prisantydningen for å fange kjøpernes interesse.
Skjedde plutselig
Stikkprøver DN.no har gjort, viser at prisforlangende er satt ned mellom 6 og 18 prosent.
- Vi merket stemningsskiftet nærmest fra den ene visningshelgen til den andre før sommeren, sier partner og megler i Privatmegleren, Espen Hordnes, til DN.no.
- Hva skjedde?
Prises boligen feil, er det helt dødt nå. Christian V. Dreyer
- Det har vi ingen god forkl#229 på. Men plutselig, det var vel fra den første til andre visningshelgen i juni, rusket det i maskineriet. Nå har det blitt veldig viktig å ikke gå for hardt ut på prisantydningen, da blir man brennende inne med boligen.
Han er selv megler for en av de etter hvert mange dyrere boligene i Oslo der selger og megler har måttet innse at prisantydningen var i høyeste laget.
Den 265 kvadratmeter store boligen med utendørs svømmebasseng, båtplass og takterrase på Snarøya ble før sommeren annonsert til 16,9 millioner. Nå er prisen satt ned med en million kroner.
- Vi stuntet det litt før sommeren, men fikk ikke noen bud. Men nå skal det være riktigere pris, tror Hordnes. Allerede denne helgen får han svar fra markedet: Søndag er det ny visning på denne boligen.
- Helt dødt
En annen megler bekrefter det generelle bildet:
- Det er helt klart forskjell på markedet nå og før sommeren. Boliger som ikke blir solgt, må sette ned prisantydningen typisk mellom 5 og 10 prosent, mener forteller han.
Administerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Christian V. Dreyer, mener at feil prisforlangende får helt andre konvekvenser for interessen i dag, enn bare for noen måneder siden.
- Det er helt avgjørende. Prises boligen feil, er det helt dødt nå, sier han til DN.no.
Som om det ikke var nok at prisantydningene må settes ned, er sjansen større for at boligen går under enn over siste prisantydning.
Av samtlige eneboliger i alle priskategorier som ble solgt i Oslo i august, gikk nemlig gjennomsnittet 3,2 prosent under prisantydning. I april gikk til sammenligning eneboliger i Oslo i snitt 5,2 prosent over siste prisantydning.
Det viser en sammenstilling av statistikker DN.no gjort, ut fra boligsalg via finn.no.
Forskjellen mellom opprinnelige prisforventinger og faktisk oppnådd pris kan faktisk være enda større, ettersom statistikken viser differansen mellom siste prisantydning og oppnådd pris, og ikke forskjellen mellom første prisantydning og oppnådd pris.
Mange interesserte, ingen bud
Partner og megler i Privatmegleren, Espen Hordnes, er fortsatt optimistisk på vegne av sine klienter. Det tregere salget salget kan være midlertidig i overgangen mellom et opphetet marked der alle kjøperne har dårlig tid, til et kjøligere marked der kjøperne kan tillate seg grundigere undersøkelser og overveielser før de bestemmer seg.
- Kjøperne er der ute, de er bare mer avventende. Jeg møter dem på visning, men nå drar de gjerne rundt og ser på fire, fem forskjellige objekter. Håpet er at de etter å ha sett seg nøye om klarer å prioritere en bolig, slik at vi får trykket på kjøp-knappen.
- Og selv om prisene allerede er satt ned, synes kanskje selgerne at det bedre med et bud under, enn ikke noe bud i det hele tatt?
- Ja absolutt.
Les også:
IMF advarer mot norsk boligboble
Derfor faller boligprisene de neste årene
- I disse byene bør varsellampene blinke
- Mer lønnsomt å leie
Sliter med å selge
Les mer på DN.no idag:
Sjeføkonom advarer mot borgerlig pengebruk
Gi Solberg en sjanse
(Kommentar)
Løvenskiold ønsker løpestopp
- Helt uakseptabel bemanning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.