Onsdag er det rentemøte i Norges Bank. Nesten alle landets økonomer og analytikere forventer at sentralbanksjef Svein Gjedrem holder styringsrenten uendret.
Mange analytikere forventer likevel at han vil sette opp renten to-tre ganger i år.
Og selv om rentene fortsatt er svært lave har folk fått med seg at renten skal opp.
For en ny undersøkelse fra Nordea som tar pulsen på forbrukernes økonomiske bekymringer viser at utsiktene til renteøkninger er det som bekymrer folk aller mest.
En av tre sier at de bekymrer seg for høyere rente.
Analytikere anslår at boligrentene vil ligge rundt 1,5 prosent over dagens nivå om to år.
- Fem prosent
høyere rente
- En renteoppgang fører med seg ekstra lånekostnader og det er forståelig nok at nordmenn er bekymret for dette. I det man tar opp et lån bør man tenke fremover. Ta høyde for fem prosent renteoppgang fra dagens nivå, og enten nedbetal mer på lånet eller spar differansen. Du får da en god øving i hvordan det er å leve med en høyere rente og bygger samtidig opp en buffer, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til DN.no.
DN.no/kalkulator:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet
I en annen undersøkelse som legges frem av Husbanken i dag, oppgir 10 prosent av dem som eier bolig, at de vil få problemer med å betjene boutgiftene ved en renteoppgang på to prosentpoeng.
Fire prosent av boligeierne oppgir og ha hatt problemer med å betjene boligutgiftene i 2009, ifølge Husbankens undersøkelse.
– I en periode hvor boutgiftene kan stige, oppfordrer vi alle dem som er i tvil om de kan betjene sine boligutgifter fremover, om å sjekke om de er berettiget bostøtte. Det gjelder også dem som eier bolig, sier strategidirektør Bjørn Johan Pedersen i Husbanken.
Til tross for at renteøkninger fortsatt er den største av bekymringene våre, er én av tre mindre bekymret i år enn i fjor, ifølge Nordeas Bekymringsbarometer. To av fem sier også at de ikke blir påvirket av økonomiske svingninger.
Nordmenns bekymring falt totalt sett med en fjerdedel fra 2009 til 2010.
I dag klokken 11 legger meglerbransjen frem den landsomfattende prisstatistikken for bruktboliger. Se januartallene først på DN.no!
Ekspertene forventer solid prisstigning. Les saken: - Aksjeflyktninger bak boligprishopp
Av alle bekymringsfaktorene ligger synkende boligpriser og avkastning på sparepengene våre i fond og aksjer på bunn.
- Det er positivt at vi ser lyst på både aksjemarkedet og boligmarkedet. Men skulle det snu vil det få langt større konsekvenser for privatøkonomien enn økte priser på drivstoff, mat og strøm, forteller Sandmæl.
Samtidig sier 42 prosent at de ikke skal gjøre noe som helst fordi de ikke blir berørt av økonomiske svingninger.
Kutter luksus
De vanligste tiltakene for å håndtere den økonomiske situasjonen er å spare mer og bruke mindre på luksus.
Sammenlignet med i fjor (46 prosent) er det flere som sier de vil øke sp#229en (51 prosent).
Flere menn sier de ikke vil foreta seg noe da økonomien deres ikke blir påvirket av økonomiske svingninger (47 prosent).
- De sier også at de vil jobbe mer for å få en høyere inntekt, mens kvinner sier de vil kutte ned på forbruket, sier Sandmæl.
Les også:
- Renten kan øke dramatisk
Rentefest litt til
- Uhipt å betale avdrag
- Boligprisene bekymrer ikke
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.