En spørreundersøkelse Nordnet har utført blant et representativt utvalg nordmenn, tyder på at folk flest i alle fall ikke undervurderer alvoret i gjeldskrisen som nå herjer Europa.
På spørsmål om det verste i gjeldskrisen over, er det bare syv prosent som svarer ja - at vi har lagt det verste bak oss. Hele 69 prosent nei, det er verre tider i vente, mens 24 prosent svarer at de ikke vet.
I Nordnet tolker de det som at folk flest har forstått godt hva krisen handler om.
- Nordmenns holdning til gjeldskrisen vitner om at man har skjønt at det ikke går an å fikse årtier med overforbruk i Sør-Europa på kort tid. Her er det ingen quick fix. Det er mulig vi vil få en skisse til løsning om ikke veldig lenge, men det er naturlig at det vil ta flere år å få økonomien til de gjeldstyngede landene på fote igjen, sier Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom i Nordnet.
Og ikke bare synes folk overbevist om at vi får en finanskrise, del 2. Folk tror dessuten den vil vare lengre enn den første finanskrisen som rammet oss høsten 2008.
For når folk blir bedt om å svare på når de tror gjeldskrisen vil være løst, er pessimismen overveldende:
- Innen fem år: 43 prosent
- Innnen ti år: 13 prosent
- Aldri: 9 prosent
Fattige fire prosent er optimistiske, og tror gjeldskrisen er løst innen seks måneder, mens 13 prosent tror ting er på stell igjen innen ett år.
Krise + aksjerally = kanskje sant
Men til tross overbevisningen om langvarige og økende problemer i Europa: I samme undersøkelsen gir respondentene uttrykk for at de ikke vil skygge unna aksjemarkedet.
57 prosent svarer ja på spørsmål om de tror det vil være kjøpsmuligheter på børsen nå. Særlig menn synes overbevist om at det er mulig å tjene penger på aksjer også i kriseårene som kommer. Her svarer 64 prosent ja på spørsmålet. 14 prosent svarer at de ikke tror det er kjøpsmuligheter på børsen nå.
Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, synes ikke det er noe åpenbart paradoks at folk både tror på langvarig, forverret krise, samtidig som de ser muligheter i aksjemarkedet.
- Det er meget stor usikkerhet om aksjekursene fremover. Men det er absolutt mulig at aksjekursene stiger betydelig fremover, også selv om problemene med høy gjeld og høy arbeidsledighet blir langvarige, sier Holden til DN.no.
Han tror folk et stykke på vei kan få rett i at det kan ta mange, mange år før krisen er løst - selv om man skulle finne nødløsninger på kortere sikt.
- Den akutte gjeldskrisen vil nok løses før det, men det er dessverre sannsynlig at Europa vil bli plaget av høy arbeidsledighet og høy statsgjeld i mange år fremover, sier han.
Lurt på lang sikt, svært risky på kort
Også sjeføkonom i First Securites, Harald Magnus Andreassen, tror det kan vise seg smart å sette penger i aksjemarkedet - selv om krisen blir alvorlig.
- Det kan det godt være! Selv om Europa kan komme til å slite en stund, er det ikke gitt at veksten i verdensøkonomien samlet blir svak i flere år av den grunn. Det er verden samlet som er viktig for Oslo Børs, ikke Europa alene. Samtidig er børsen nå ganske lavt priset i forholdt til de beste langsiktige prisingsmodellene. Det betyr selvsagt ikke at børsen ikke kan falle både 15 og 25 prosent fra dagens nivå de neste månedene, om landene i eurosonen ikke klarer å komme opp med flere tiltak for å håndtere krisen. Men på lang sikt er avkastningspotensialet bra når prisingen i dag er lav, sier Andreassen.
Andreassen utelukker ikke at folk kan få rett i at det tar fem år eller til og med mer før krisen er løst. Men det beror på hva man mener med "løst", understreker han.
- Selve gjeldskrisen, at land ikke får lån, vil måtte løses ganske raskt, enten ved nedskrivinger eller støttetiltak fra naboland eller den europeiske sentralbanken. Men ettervirkningene, uansett hva utfallet måtte bli, vil nok i beste fall være at veksten i flere land blir lav en stund og at flere vil slite med høy arbeidsledighet lenge. Slik sett vil det ta mange år å få løst krisen. Men så snart økonomien er stabilisert, vil normalt aksjemarkedene reagere positivt, særlig om de starter fra et lavt prisingsnivå, påpeker han.
Samtidig vil sjeføkonomen i First Securites advare mot å tro at det bare er en vei - oppover - i aksjemarkedet.
- Det er likevel selvsagt en ubehagelig nedsiderisiko, at det går fullstendig galt i Europa og banksystemet går over ende – med store negative effekter også i andre deler av verdensøkonomien. Samtidig er det jo ikke slik at alt som kan gå galt, alltid går galt, sier han.
Les også på DN.no i dag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.