Av 12 ledende samfunnsøkonomer som Dagens Næringsliv har snakket med, vil 11 ha økt boligskatt for å lette presset i boligmarkedet.
Men politikerne kvier seg for å ta debatten.
Ingen av de syv partiene på Stortinget tar til orde for strengere boligskatt, med unntak for SV som ønsker moderate endringer.
- Alle politikere skjønner dette
Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn er blant få politikere som tar til orde for en strengere boligskatt i kampen mot et stadig mer presset boligmarked. Han vil blant annet fjerne rentefradraget for boliggjeld.
– Du må nesten være idiot for å ikke kjøpe eiendom i Norge i dag. Det er ikke bra for økonomien at det er så gunstig å investere i bolig fremfor næringsvirksomhet. Alle politikere skjønner dette, men de vil ikke snakke om det. Det er snakk om mye penger for mange velgere. Det enkleste vi kan gjøre for en mer rettferdig boligpolitikk, det er å la folk betale sine egne lån, sier Rotevatn til Dagens Næringsliv.
Diskusjoner innad
Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere tatt til orde for redusert formuesskatt mot økt eiendomsskatt, men har fått lite gehør i eget parti.
Håkon Haugli boligpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet holder fast på at strengere boligskatt ikke er aktuelt.
– Det er klart vi diskuterer dette innad i partiet. Men det er ikke aktuell politikk å gå inn for å endre boligskatten, sier han til DN.
- Ingen mening i at hytte skal beskattes lavere
En av samfunnsøkonomene DN har snakket med som tar til orde før økt boligskatt, er sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.
Han mener det er helt åpenbart at boliger bør beskattes hardere.
- Vi overinvesterer i hytte og bolig som følge av at det er gunstig beskattet. Det er uheldig at skattesystemet bidrar til å favorisere bestemte typer investeringer og formue. Det gir ingen mening i at hytte skal beskattes mye lavere enn tilsvarende beløp plassert i bank. Det er åpenbart at med hardere skattlegging av bolig vil prisene bli lavere. Dette kan for eksempel skje ved at formuesskatten reflekterer den korrekte verdien av boligen, men å fjerne rentefradraget er litt mer trøblete: Det bør være symmetri mellom utgifter til og inntekt på kapital, sier Dørum til DN.
Les begrunnelsene til alle 12 samfunnsøkonomene i Dagens Næringsliv onsdag.
Les også:
- Rik på å kjøpe hytte? Glem det!
Rotevatn: - Noen må si det: Dette er elefanten i rommet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.