Signaler om rekordlav styringsrente i lang tid fremover har gitt gryende optimisme i boligmarkedet. Men det kan forandre seg fort, advarer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.
Forholdene endrer seg raskt i både i norsk og internasjonal økonomi, noe ikke minst det siste årets hendelser er gode eksempler på.
Mulig inflasjonsbølge
Verdensøkonomien er inne i en av sine svakeste vekstperioder på mange tiår. Nedturen har vært bratt, men flere nøkkeltall har den siste tiden vist at fallet kan være i ferd med å bremse opp. Når nedturen en dag snur til opptur kan det føre til kraftig oppgang i prisene, spesielt dersom oppturen blir rask og bratt.
- Man skal ikke se bort i fra at det man nå har vært gjennom kan føre til en inflasjonsbølge i verden, med stigende oljepris, pengepolitikk som må strammes inn igjen og rask etterspørselsoppgang på grunn av underinvesteringer i mange sektorer, sier Juel.
Les også disse sakene:
Kraftig hopp i boligprisene
- Oppgangen er et blaff
- Ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdrevet
Kraftig korreksjon
Prisveksten er Norges Banks mest sentrale styringsmål, og en internasjonal inflasjonsbølge vil slå fort inn i en liten og åpen økonomi som den norske.
- Da vil Norges Bank ha behov for å heve renten mer enn til normalnivået. Det kan trigge en kraftig korreksjon i boligmarkedet, sier Juel.
- Hvis utviklingen i verden går veldig pent og pyntelig for seg kan dette gå bra med norske boligpriser. Men det er som regel ikke det som skjer, fastslår Nordea-økonomen.
Venter med rentehopp
Juel mener at boligmarkedet uansett er modent for en korreksjon. Og dersom det viser seg at Norges Bank kan holde renten lav i lang tid fremover, vil det i så fall bare føre til at sentralbanken skyver problemene foran seg, argumenterer sjeføkonomen.
Juel:
- Ny boligpristopp allerede i år
Norges Bank har allerede signalisert at renten skal ytterligere ned. Kanskje helt ned til 1,0 prosent mot slutten av året. Og det kan ta lang tid før renten begynner å stige igjen. Juel mener at renten først vil stige mot slutten av 2010.
Etter forrige periode med lav rente ble sentralbanken kritisert for å ha holdt renten for lav for lenge. Juel mener at dagens rentebane viser at sentralbanken ikke har endret adferd siden den gang. Noe som kan føre til at en eventuell korreksjon i boligmarkedet blir skjøvet ytterligere frem i tid.
- Hvis de skal følge rentebanen og ta renten så langsomt opp som de skisserer, så vil de gjøre det, sier Juel.
Balansegang
Nordea-økonomen understreker at det er en vanskelig oppgave for Norges Bank å kommunisere hvordan rentebanen faktisk vil bli. Dersom banken hadde signalisert at renten på et tidspunkt skulle fort opp, vil det kunne gitt uønskede utslag i hvordan forbrukerne oppfører seg. Derfor kan man kanskje mistenke at sentralbanken kan komme til å gjøre noe annet enn den faktisk sier den vil gjøre.
- Men de sier at dette er rentebanen, og vi må forholde oss til det, fastslår Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.