– De som i kroner taper mest, er det som har spart lengst, mest og som har relativt kort tid igjen til pensjonsalder, sier forsker Geir Veland til NTB.
Børsfallet denne høsten gjort et dypt innhogg i pensjonskapitalen til flere hundre tusen nordmenn.
Snaut 900.000 arbeidstakere har i dag innskuddsbasert pensjonssp#229 etter at obligatorisk tjenestepensjon ble innført i 2006, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH). Innskuddsordningen baserer seg blant annet på risikofylt sp#229 i form av investeringer i aksjer. Aksjer kan gi god avkastning på lengre sikt til å finansiere pensjonstilværelsen deres, men innebærer også betydelig økonomisk risiko.
Svinger med børsen
– For de med innskuddspensjon svinger pensjonskapitalen med utviklingen på børsen, bekrefter kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH til NTB.
I et langsiktig perspektiv er tanken at pensjonene skal stige i takt med markedet. Men problemet oppstår ved dramatiske fall på børsen, slik vi har sett i høst, da hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt 60 prosent fra toppnoteringen i mai.
– Det generelle rådet er å ta høy risiko når du er ung, og å gå ned i risikoeksponering etter hvert som du nærmer deg pensjonsalder, sier Osland.
Enn så lenge er de kronemessige virkningene av børsfallet begrensede, i og med at det bare er gått to år siden OTP ble innført, og at det derfor ikke er spart så mye penger.
Milliarder
Ved utgangen av tredje kvartal i år sto det rundt 24,6 milliarder kroner i innskuddspensjon. Ved et børsfall på 50 prosent og en middels høy risikoprofil på 50 prosent aksjer, kan det bety at rundt 6 milliarder kroner forsvinner i løse lufta.
Regnestykket er upresist, men illustrerer hvilken risiko innskuddsbasert pensjon innebærer for arbeidstakerne.
– Det er en enkel illustrasjon som viser at det samlede tapet i en slik gjennomsnittsbetraktning selvsagt er betydelig, sier Fafo-forsker Veland.
Han poengterer at mange på lang sikt kan komme godt ut av det hvis aksjemarkedet stabiliserer seg og tilliten i markedene øker, i og med at sparetiden er så kort.
– Historisk sett er avkastningen god. Man dagens børsfall gjør et dypt innhogg i den samlede sparekapitalen, og vil dermed kreve en høy avkastning framover for å kompensere for verdiforringelsen. Særlig vil dette ha betydning for individer som har høy risikoeksponering når fallet inntreffer og kort tid igjen til pensjonsalder, sier han.
Du har ansvaret
Pensjonsekspert og daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren poengterer at det i en innskuddsbasert ordning er arbeidstakeren som bærer både ansvaret og risikoen for sin egen alderdom og pensjon. Arbeidsgiveren svarer bare for premien på mellom 2 og 8 prosent av lønna di.
– I en innskuddsbasert ordning har arbeidsgiver ikke noe ansvar ut over dette. Når du forvalter en pensjonssp#229 med høy risikoprofil og børsen tar et dypdykk i de mørke kroker, vil du tape på kort sikt, sier hun.
Er du ung og har langt tid igjen til pensjonsalder, kan du håpe at børsen tar seg opp igjen, slik at dagens tap er utjevnet i morgen.
Men i verste fall kan man oppleve et dramatisk fall på børsen kort tid før man går ut i pensjon. Da blir det som kan se ut som et papirtap, høyst reelt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.