- Jeg vil ikke si at jeg er sjokkert, men jeg blir veldig overrasket når jeg ser hvor stor påvirkningskraft familie, venner og kolleger har på ens beslutning om å stå lenger i jobb, sier Åsmund Lunde, direktør i Senter for seniorpolitikk (SSP), til DN.no.

I dag la SSP frem en ny undersøkelse om hva som påvirker eldre arbeidstakere til å jobbe lenger.

Første del av panelundersøkelsen ble gjort i 2007 da alle de spurte var i alderen 57-65 år og fortsatt yrkesaktive. Del to ble gjort to år senere. Da hadde en fjerdedel av deltakerne gått over i pensjonistenes rekker.

- Forskjellen i atferd og holdninger belyser spørsmålene om seniorpolitikk på en ny måte, sier direktør Erik Dalen i Synovate, som har utarbeidet rapporten for SSP.

Hans konklusjon er soleklar:

- Mulighet for ny læring og nye arbeidsoppgaver betyr mye for om seniorer fortsetter i jobben en stund til, eller om de slutter. Også det å føle seg verdsatt er veldig viktig. Dette er noe ledere har muligheter for å påvirke, sier Dalen.

Les også:
Slik foredler du "grått gull"

 

Trenger læringsmuligheter
Han synes det er interessant å se at andelene som i 2007 opplevde å få lære noe nytt, og som fikk nye arbeidsoppgaver, er høyere blant dem som fortsatt er i jobb i 2009 enn blant dem som har gått ut av arbeidslivet.

- Dette kan være en indikasjon på hva som er mulige viktige signaler fra arbeidsgivere for å få seniorer til å fortsette lenger i jobb, sier Synovate-direktøren.

Forsker Per Erik Solem i Nova er enig.

- Det ser ut til å være større virkninger av å tilføre positive faktorer som læringsmuligheter enn av å fjerne negative faktorer som ensformig arbeid. Dette peker på betydningen av å gi seniorene utviklingsmuligheter, bemerker han.

- Må påvirke holdningene
Seniorpolitikk-direktør Åsmund Lunde er mest opptatt av den store innvirkningen "ytre krefter" har på beslutningen om å fortsette i jobb eller ei.

For det handler ikke alltid om helsemessige årsaker eller at man er sliten etter et langt arbeidsliv når man går av med pensjon "før tiden". Det handler heller ikke nødvendigvis om sjefer som vil fjerne seniorer eller om arbeidsoppgaver som er lite tilfredsstillende. Mange ganger handler det rett og slett om nær familie, venner og kolleger som forventer at du blir pensjonist "så fort som mulig".

- Der har vi en stor utfordring. Vi har alltid rettet utfordringene inn mot arbeidslivet, men disse funnene tyder på at vi må påvirke holdninger ute i samfunnet i større grad, sier Lunde til DN.no.

- Kan bli en brå overgang
Han tror det er en utbredt oppfatning om at "Det Gode Liv" er der ute, og at man skal glede seg til å bli pensjonist for å nyte pensjonistlivet - aller helst så tidlig som mulig.

- Det ligger liksom litt i kortene. Men så opplever man kanskje at det å være pensjonist ikke blir fullt så attraktivt som man så for seg. Mange i alderen 60-69 år er oppegående, høyt utdannede mennesker som fortsatt kan være på toppen av karrieren sin. Å gå fra å være yrkesaktiv den ene dagen til å bli pensjonist på heltid dagen etter, er for mange en brå overgang, sier Åsmund Lunde.

Les også:

- Skjerp deg, eller si opp!

- Eldre må være villige til å godta lavere lønn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.