Slik det nå ser ut vil pristoppen på strøm til vanlige forbrukere neppe være nådd før i begynnelsen av mars, opplyser leverandører NTB har snakket med.
Det er også store variasjoner i prisene selskapene imellom. I tillegg har folk på Østlandet fått vesentlig dyrere strøm i vinter etter at Statnett innførte et fjerde prisområde. Hafslund direkte er for tiden Norges nest dyreste landsdekkende strømleverandør med en ren strømpris på 65,80 øre per kilowattime. Når nettleien plusses på, betyr det en pris på mye over én krone.
Rimeligste leverandør av strøm holder til sammenligning en ren strømpris på 43 øre per kilowattime.
Stort etterslep
Det er ulike forkl#229er på hvorfor strømleverandørene fortsatt skrur prisene sine opp, til tross for at markedsprisen har flatet ut og peker litt nedover.
Administrerende direktør Ole Gabrielsen i Lyse Energi Handel sier til NTB at det er et stort etterslep som skal tas igjen. Årsaken er at leverandørene ikke har holdt tritt med prisutviklingen på kraftbørsen.
- Folk har i virkeligheten fått rimeligere strøm enn de egentlig burde i januar og hittil i februar. Det er først nå vi nærmer oss en balanse, sier Gabrielsen.
Han tror at vinterens pristopp nå nærmer seg, men at tidspunktet naturligvis er svært væravhengig.
Østlandet
To andre forhold som har bidratt til å bevege strømprisen oppover, nærmest på overtid, er Statnetts innføring av et nytt prisområde i Sør-Norge og problemene med svensk kjernekraft. Bortfallet av svensk kjernekraft har skapt uforutsigbarhet i det norske markedet.
Administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi sier til NTB at et eget prisområde i det mest befolkningstette området i Norge har ført til en ikke ubetydelig prisøkning for folk på Østlandet. Dette må selskapene ta igjen hos kundene.
- Dette kan i tiden som kommer bli et generelt problem for de landsdekkende leverandørene som har kunder i flere prisområder. Selskapene kan bli nødt til å dele kundegruppene sine inn etter Statnetts inndeling, sier Winther.
I likhet med Gabrielsen tror Winther at vi ikke kan snakke om at pristoppen på strøm er nådd før tidligst helt i slutten av februar og kanskje litt inn i mars.
Priskrig
Informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund sier at balansen mellom produksjonsressurser og forbruk i kraftmarkedet har svekket seg den siste tiden. Tilgangen på vannkraft er mindre enn normalt, mens forbruket samtidig har holdt seg på et høyt nivå. Etter Hafslunds vurdering kan situasjonen for kraftforsyningen bli enda vanskeligere hvis kulden vedvarer. Finneng sier at dette kan være en årsak til at prisoppgangen fortsetter.
At Hafslund, som landets største strømleverandør, for tiden holder en høyere pris enn noen av sine konkurrenter, forklarer Finneng med at Hafslund er en solid aktør som ikke ønsker å være med på den priskrigen som har vært i markedet der mange aktører over tid har solgt med tap. Hun mener også at god konkurransekraft måles i mer enn bare pris.
Mange leverandører har varslet nye prisoppganger frem til slutten av februar. Årsaken til at prisnivået er høyt denne vinteren, tilskrives den langvarige kuldeperioden. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.