- Ideelt sett så burde vi bruke situasjonen med lave renter til å betale ekstra ned på selve lånet, så vi er godt posisjonert til tider med høyere renter, mener professor Ellen Nyhus ved Universitetet i Agder.

- Men det ser ut til at mange gjør det motsatte. De låner mer og kjøper dyrere boliger, legger hun til.

Ferske tall fra Kredinor viser at selskapet aldri har hatt så mange inkassosaker. Ifjor passerte Kredinor for første gang en million inkassosaker.

Nyhus peker på at når vi låner mer penger til å kjøpe større boliger, medfører dette ofte at andre utgifter stiger.

- Det blir dyrere å innrede, oppvarme og vedlikeholde, understreker Nyhus.

Hun viser til at bankene bruker referansebudsjettet til SIFO, for å budsjettere levekostnader, når de beregner hvor mye lån de kan tilby.

- Dette er et budsjett for en veldig nøktern livsstil, og det er nok mange som vil ha et høyere forbruk enn det. Så da kan det hende en tar opp et lån som er for stort i forhold til det forbruksmønsteret en ønsker, sier proffesoren.

Mangel på kunnskap

Tallene fra Kredinor viser at den største økningen i både inkassosaker og inkassogjeld er blant unge mellom 18 og 25 år.

- Jeg tror det henger sammen med mangel på kunnskap og privatøkonomi og erfaring med ulike typer finansielle produkter. Undersøkelser viser at unge voksne har lavest finansiell forståelse, sier Nyhus.

Ifølge henne kan inkassoøkningen også skyldes at unge utsettes for et sterkt kjøpepress, og at de får mange tilbud om forbrukslån eller kjøp på avbetaling.

- Samtidig opplever mange en velferdsnedgang fordi de har flyttet hjemmefra og må klare seg uten de godene de var vant med i foreldrehjemmet, sier Nyhus, og legger til:

- I en slik situasjon kan det være lett å kjøpe ting en egentlig ikke har råd til og å undervurdere prisen på kreditt.

Handler mot bedre vitende

Fagsjef for personlig økonomi Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener det er paradoksalt at inkassogjelden øker i en periode med relativt sterkt reallønnsvekst.

Han viser til at vi må til adferdsøkonomien for å forstå hvorfor mange gjør feil og fortsetter å gjøre feil kontinuerlig.

- Mange, særlig unge, handler raskt, intuitivt og følelsesdrevet, mot bedre vitende, understreker Hveem.

Hveem trekker frem at adferdsøkonomiske studier viser at følelser ofte overskygger rasjonelle tanker.

- Rasjonelle intensjoner man i utgangspunktet har, blir overskygget av følelser som oppstår i den konkrete situasjon, sier han.

- Dette bruker selvsagt markedsførerne maksimalt. Og lykkes. Folk er villige til å lånefinansiere kjøp av den nyeste, dyreste iPhonen i dag i stedet for det fornuftige: Spare og så kjøpe, understreker Hveem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet

Bladde opp 17,1 mill for halvpart av tomannsbolig

Denne bilen gjør 100 km/t raskere enn du kan lese denne overskriften

Se DNTV: - Gribbene sirkler over de med mye gjeld

- Gribbene sirkler over de med mye gjeld
Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt tror på flere oppkjøp av norske oljeserviceselskaper.
03:00
Publisert: