Da Norges Bank i midten av mars tok både markedet og og det store flertallet av ekspertene på sengen ved å sette ned renten, var det én mann som ikke ble overrasket. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen var den eneste blant 12 spurte økonomer som på forhånd trodde at sentralbanken faktisk ville senke styringsrenten.
Og selv om styringsrenten nå er på et svært lavt nivå, tror Andreassen at sentralbanken vil kutte den enda litt til. Han spår at det kommer en ny rentenedgang før året er omme.
- Det er betinget av at vi får ett eller to rentekutt i eurosonen og at kronen gradvis vil stige. Sist gang kuttet Norges Bank da kronen falt under 7,40 for en euro. Trolig må vi under 7,30 for å få et nytt rentekutt. Men det tipper jeg at vi får. Norge klarer ikke holde den type rentedifferanser uten at vi får en sterk krone som resultat, sier Andreassen til DN.no.
Avviker fra planen
Sentralbanken sier selv at den ikke har planer om ytterligere kutt. Ifølge prognoserapporten «Pengepolitisk rapport», som ble lagt frem i forbindelse rentemøtet i mars, vil styringsrenten bli liggende på dagens nivå på 1,5 prosent frem til sommeren 2013.
Fordi et nytt kutt ikke vil være en del av sentralbankens kommuniserte plan, tror Andreassen at sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene av hovedstyret i Norges Bank vil vente helt til desember før de leverer en ny overraskelse.
Han viser til at sentralbanken gjerne har brukt nettopp desembermøtet til å gjennomføre rentenedsettelser som avviker litt fra planen. Dette var tilfellet både i 2002, i 2008 og nå sist i desember 2011.
Kutter i boliglånsrentene
Etter det overraskende kuttet i mars var flere av de store bankene i Norge raskt ute med å påpeke at det ikke nødvendigvis er noen automatikk i at boliglånsrentene faller selv om styringsrenten blir satt ned. På grunn av oppgang i kredittmarginene som bankene må betale for å låne inn penger i finansmarkedene, har bankenes kostnader økt til tross for at renten er blitt satt kraftig ned det siste halve året.
I ettertid har det likevel vist seg at bankene følger med sentralbanken nedover i sine utlånsrenter. Dels fordi nedgangen i styringsrenten har hatt en innvirkning i markedsrentene og dels fordi kredittmarginene har gått ned. Mange boliglånskunder med flytende rente på lånet kan derfor se frem til at lånerenten faller etter påske.
Tre prosent på boliglånet
Andreassen tror at bankene også vil følge opp et eventuelt kutt i styringsrenten i desember ved å senke boliglånsrentene ytterligere.
- Det avhenger litt av kredittmarginene. Slik det nå ser ut bør en normal boliglånsrente, innenfor 70 prosent av takst for lån over to millioner kroner, etter påske være rundt 3,5 prosent. Og så vil den antageligvis gå ned mot tre blank etter det neste rentekuttet fra Norges Bank, sier Andreassen.
Les også:
<b>- Mange bedrifter blir berget av dette</b>
<b>Frykter Norge er i et &laquo;sveitsisk dilemma&raquo;</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.