Da Bank Norwegian tok i bruk sitt nye datasystem skulle dette være fremtidens banksystem. Men en stor rentetabbe tyder på at systemet fortsatt har en god del barnesykdommer.
En årvåken Bank Norwegian-kunde oppdaget nylig at han hadde blitt belastet med renter på siste kredittkortregning, dette til tross for at regningen var betalt ved forfall. Da han tok kontakt med kundeservice fikk han vite at datasystemet til banken ikke takler forfall på helligdager.
Bank Norwegians banksjef. Erik Jensen bekrefter problemene med det nye systemet og legger seg flat.
- Det kunden forteller er riktig, og det er også riktig at det ikke skal være sånn, sier Jensen til Dagensit.no.
Det som fikk det nye systemet til å gå i stå var at den faste forfallsdatoen på kredittkortene, den 15. i hver måned, falt på en søndag i august.
Ingen automatisk buffer
Vanligvis har denne typen banksystemer en automatisk buffer på tre dager, slik at forfall på en lørdag, søndag eller helligdag ikke resultere i rentebelastning for kunden. Men det nye systemet som Bank Norwegian har tatt i bruk manglet en slik grace days-funksjon, forteller banksjefen.
- Hvis du betaler innenfor de tre dagene så skal det ikke skal være renteberegning, bekrefter banksjefen.
Han opplyser at banken tok affære med én gang den ble klar over feilen i det nye systemet.
- Vi har reversert rentebelastningen, og når kundene får fakturaen for september, som skrives ut 1. oktober, vil rentebeløpet være tilbakeført, sier Jensen og forsikrer at ingen behøver å ta kontakt med banken for å få pengene de har krav på, tilbakeføringen skjer automatisk.
Skarpe øyne internt
Bank Norwegian oppdaget rentefeilen omtrent samtidig som de mest observante kundene.
- Mange av våre ansatte er kunder i banken, så flere her oppdaget feilen og meldte ifra, forteller han.
Nå som feilen er oppdaget trenger bankens leverandør to-tre måneder på å gjøre utbedringene som skal til for å hindre samme problem neste gang den 15. i måneden havner på en lørdag eller søndag. Da kan det være en fordel at neste gang det skjer først er i januar.
- Kjenner kalenderen
I tillegg må datasystemet få lagt inn en funksjon for å legge inn ekstra bufferdager, slik at man manuelt kan ta høyde for jul og påske, når det ofte er mer enn tre dager mellom to bankdager.
- Vi kjenner kalenderne vi også, så det skal vi klare å få på plass, forsikrer banksjefen som legger seg helt falt.
- Dette er kjedelig for kundene og det er en selvfølge at vi retter opp. Det skulle bare mangle, sier banksjefen som bedyrer at relativt få kunder har oppdaget feilen.
Han forsikrer at dette ikke skal skje igjen.
- Når en sånn feil blir oppdaget må man pinadø rette opp i det, sier Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.