I dag sender Nav ut 190.000 brev til nordmenn mellom 62 og 66 år. Fra neste år kan denne gruppen velge å ta ut tidligpensjon fra 62 år. Det straffes de økonomisk for, men det er fullt mulig å angre på pensjonsvalget, skriver Dagens Næringsliv.
Hvis man er mellom 62 og 66 år, og har et ønske om å gå av med pensjon neste år, må det søkes om det innen 1. august i år.
Fleksibelt
I motsetning til ansatte i offentlig sektor kan ansatte fortsette å jobbe samtidig som de mottar pensjon. Det er også mulighet til å gradere tidligpensjonen sin. Du kan for eksempel redusere arbeidstiden din fra fem til fire dager i uken, og motta pensjon for den ene fridagen.
En person som velger å gå av med pensjon når han fyller 62 år neste år, vil få 50.000 kroner mindre i årlig pensjon fra folketrygden, enn om han jobber til han blir 67 år.
Lov å angre
Den nye pensjonsreformen åpner imidlertid for å angre seg. Du kan gå av med pensjon neste år, for så å gå delvis eller helt tilbake igjen året etter. En gang i året kan du foreta revurderinger av den situasjonen du er i. Stopper du pensjonsutbetalingene og går tilbake i jobb, blir det større pensjon når du virkelig bestemmer deg for å gå av.
- Det som er tydelig i pensjonsreformen, er at det skal lønne seg å jobbe lenger. Det som også er tydelig er at det treffer personer i ulike årskull svært forskjellig. Pensjon som andel av inntekt vil være langt lavere for de yngre enn for dem som går av de neste årene, sier pensjonsekspert i Storebrand, Jan Otto Risebrobakken, til DN.
Hvor mye får du i pensjon?
Ny alderspensjon fra folketrygden fordelt på uttaksalder. Tjenestepensjon kommer i tillegg. Forutsetninger i modellen fra Storebrand: opptjening fra 25 år, lønnen angir gjennomsnittet man har hatt i arbeidslivet.
Uttaksalder 62 år
Uttaksalder 67 år
Uttaksalder 70 år
Kilde for tabellene er Dagens Næringsliv/Storebrand.
Les også:
Her er din nye pensjonist-skatt
Jobb fem minutter - tjen 300.000 kroner
Pensjonist med 32.000 i måneden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.