Rett før jul 2009 kjøpte Rema-arving Ole Robert Reitan og hans kone Monica Tønnesen Reitan den fallerte finansmannen Bjørn Sellægs tidligere bolig i Eilert Sundts gate i Oslo. Prisen endte på småpene 39,5 millioner kroner, selv om prisantydningen opprinnelig var på 70 millioner kroner.

Siden den gang er huset bygget om fra en byvilla med fem separate leiligheter til å bli enebolig for Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan og hans familie. Under ombyggingen er det ikke spart på noe. Det er blant annet installert heis og matheis i villaen og bygget et lysthus i hagen. Ombyggingsprosjektet har tatt mer enn to år og har kostet et ukjent antall millioner.  

Ifølge siste utgave av Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste er Odd Reitan god for 24 milliarder kroner. I 2011 hadde Ole Robert Reitan en ligningsformue på 992 millioner kroner.

Men ikke alle leverandørene er fornøyd med oppgjøret de har fått av eldstesønnen til Rema-gründer Odd Reitan.

- Har 8 millioner utestående
- Saken dreier seg om elektro-entreprisen for ombyggingen av den store leiligheten i Eilert Sundts gate, bekrefter advokat Svein Sulland hos advokatfirmaet Selmer overfor DN.no. Han representerer elektroinstallasjonsfirmaet Totaltek som fikk oppdraget med å gjøre de elektriske arbeidene i huset.

Totaltek mener de har rundt åtte millioner kroner utestående etter jobben, og har saksøkt ekteparet Reitan for å få hele oppgjøret. Saken er berammet i Oslo tingrett i april, og det er satt av fem dager til den. Totaltek har bedt om at retten holder bef#229 i huset, slik at det ikke er tvil om hvilke arbeider som er utført og fakturert.

- Det er et betydelig beløp for et elektrofirma som ikke har de helt store påslagsprosentene. Det stresser likviditeten i et selskap når man ikke får oppgjør for noe som faktisk er dokumentert utført og sendt faktura for, sier Sulland.










På regning
I stedet for å be om et tilbud på hele jobben valgte Reitan å få elektroarbeidet utført som regningsarbeid, forklarer han.

- Her fantes det ikke noe prisoverslag, men det ble satt opp budsjetter som utviklet seg etter hvert som prosjekteringen skred frem og Reitan fikk tatt de nødvendige beslutninger om hva som skulle bygges, sier advokaten.

Han sier løsningen med å ta alt på regning og ikke på fastpris skyldtes at det var lite av arbeidet som var prosjektert før man gikk i gang.

- Det ble gitt priser på timer og påslag for materiell. Så skulle det faktureres for det man kjøpte inn av materiell og det arbeidet som ble utført hver måned, forklarer advokaten.

Hans klient har fakturert timer og materiell for rundt 20 millioner kroner på prosjektet.

- Reitan nekter å betale sluttoppgjøret på åtte millioner kroner. Striden står om hvorvidt Reitan kan kreve å betale i henhold til et budsjett som ble lagt frem med flere forbehold midt i byggeprosessen eller om Reitan skal betale for det som faktisk er bestilt og utført. Min klient kan dokumentere at arbeidet er utført og at materiellet er innkjøpt og forbrukt, utdyper Totalteks advokat.

Advokat Øystein Myre Bremset hos advokatfirmaet BA-HR representerer Ole Robert og Monica Reitan. Han skriver i en epost at ekteparet har kommet til at de på dette stadiet ikke ønsker å gi noen kommentar knyttet til saken.

- Reitan overrasket over høye kostnader
Reitans husprosjekt var langt fra et ordinært boligprosjekt, ifølgeTotalteks advokat.

Mens det vanligvis er byggherren - med eller uten hjelp av en innleid prosjektleder - som koordinerer en boligoppføring, hadde Reitan en større organisasjon til å gjennomføre prosjektet. Med flere arkitekter, én prosjektleder, flere konsulenter og en rekke entreprenører som hver for seg var ansvarlig for sitt fagfelt, ble det et meget profesjonalisert prosjekt, ifølge saksøkerens advokat.

- Når saken kommer for retten blir det fokus på avtalegrunnlaget, arbeidene som er utført og hva Reitan og hans rådgivere har fått beskjed om underveis, sier Sulland.

I begynnelsen gikk prosjektet som planlagt; arbeider ble utført og fakturert, og regningene ble betalt forløpende. Men mot slutten gikk det ikke friksjonsfritt.

- Hva er årsaken til at man strides om nesten halve totalbeløpet?

- Sett fra vår side er det grunn til å tro at Reitan ikke hadde god kontroll med alle justeringer og omgjøringer som ble gjort med elektroarbeidene underveis. Da de store kostnadene påløp ut over vinteren 2011/2012 har nok Reitan personlig blitt overrasket over høye kostnader, mens prosjektlederen ikke hadde noen grunn til å bli overrasket. De mener at budsjettet fra september 2011 nærmest skulle være et bindende prisoverslag og derfor mener de at Totaltek ikke kan kreve mer enn det som er betalt. Det er Totaltek helt uenig i, avslutter advokat Sulland.

Lillebror og tidligere nabo på Nesøya, Magnus Reitan, har også kjøpt villa i Oslo. Ifølge Finansavisen kan prislappen på Gimle-boligen ende på 80 millioner kroner, etter oppussing.

Les mer om eiendom:
Varsler norsk boligboble

Magnus Reitan kjøper kjempevilla til 50 millioner
Spetalen vant bryggestriden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.