I dag, fredag klokken 18, etter at alle børsene i Europa er stengt, offentliggjøres stresstestene av 91 europeiske banker.
Da skal markedet angivelig få svaret på hvilke av bankene som vil tåle eller ikke tåle et skikkelig sjokk i den europeiske økonomien.
Les om stresstestene i faktarammen til høyre.
Ingen norske banker er med i stresstesten, men åtte nordiske banker deltar. I faktaboksen til høyre kan du lese hvordan testene gjennomføres.
Les også: Ser ikke vitsen med å stressteste norske banker
Da tilsvarende tester ble gjort i USA ifjor, steg bankaksjene kraftig etterpå.
Det kan skje også med de europeiske bankene - hele sektoren under ett, og for enkeltbanker spesielt. Forutsetningen er selvsagt at testene viser at bankene kan tåle en ny bølge av misligholdt gjeld - og at markedet tror på konklusjonen.
I motsatt fall er det duket for en real nedtur på børsen.
Sveits vil publisere dobbelt så tøffe tester som EU
- Spania og Italia har bestått stresstestene
Ser ikke vitsen med å stressteste norske banker
<b>Kan avsløre statsgjeld-eksponering</b>
Skal vise hvem som tåler en smell
Tror nordiske banker vil styrkes av stresstest
<b>På innsiden: Stress fra Brussel</b>
Psykologi
Bankanalytiker-veteranen Tom Svendsen i Warren Bank, tror stresstestene kan gi betydelige utslag i europeiske bankaksjer.
- Men det vil ha mye mer med psykologi enn økonomi å gjøre, understreker han.
Skal du gjøre et kupp ved å kjøpe aksjer før testene offentliggjøres, er det liten vits i å satse på norske banker. De har nemlig bare ørsmå utlån til de såkalte Piigs-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania). Det er der faren for og effekten av mislighold regnes for å være størst.
- I og med norske bankers eksponeringen mot disse landene er så begrenset, vil ikke utfallet av stresstestene få den store betydningen. Men det er klart at blir prøvene positivt mottatt i markedet, vil det bedre det generelle investeringsklimaet for hele banksektoren, sier han.
Svendsen konsentrerer sine analyser om norske og andre nordiske bankaksjer. Derfor vil han plukke ut en av de åtte nordiske bankene som er stresstestet - hvis han skulle satse på en som kan få store utslag i dagene som kommer.
- Det må bli Danske Bank. De har fra før interne problemer. Blant annet eier de en irsk bank, resonnerer Svendsen.
Irland er et av landene hvor staten er tynget av store gjeldsproblemer.
Eksponeringen mot Pigs-landene (minus Irland) er ifølge banken selv moderat, på 0,65 prosent av totale utlån og 3,57 prosent av bankens obligasjonsportefølje.
Les også: Tror nordiske banker vil styrkes av stresstest
Både land og banker har imidlertid stått i kø den siste tiden for å nedtone risikoen knyttet mot disse landene.
Les: - Spania og Italia har bestått stresstestene
Stress-release-rally
Om du ikke er av dem som ønsker å satse alle pengene på én aksje, kan det være et alternativ å kjøpe seg opp i banksektoren generelt.
Selv om noen av de 91 bankene i testen skulle nærmest få dødsdommen, kan markedet generelt oppleve et lettelsesrally bare på kunnskapen om hvordan det står til.
I USA skjøt verdien av bankaksjene på Wall Street i været i tiden etter stresstestene, selv om testene avslørte at flere banker trengte mer kapital.
Svendsen tror det generelle bildet av testene vil være at de fleste europeiske bankene er solide nok.
- Jeg tror og håper det. Det vil i så fall lette litt på trykket som mistilliten har skapt, sier han.
I motsatt fall, at stresstestene viser at banknæringen ikke vil tåle en ny bølge av misligholdt gjeld, er det mørke utsikter.
- Da får du en ny runde med negativ psykologisk påvirkning.
Norske banker tåler nesten alt
Da er det i alle fall tilsynelatende bedre å være i norske bankaksjer enn i utenlandske.
- Norske banker står helt klart støtt nærmest uansett hva som skjer i Europa. Vi blir bare påvirket indirekte gjennom for eksempel økte interbank-renter - noe som vil øke funding-kostnadene.
Om det virkelig skulle utvikle seg til en ny kjempekrise i Europa er det ikke godt å si hvor man har pengene trygt.
- Hvis det går veldig dårlig i Europa, går det dårlig for norsk næringsliv også, og dermed for norske banker. Men da må vi få en enda større nedtur enn det vi har sett til nå, sier han.
- Er den norske banksektoren i en enestående posisjon i Europa?
- Vi har ingen direkte eksponering mot problemlandene i tillegg til sunn innenlands økonomi. Vi har tilnærmet null arbeidsledighet, og det er ikke situasjonen i Europa. Så vi er i en unik situasjon, der norsk næringsliv kan komme gjennom dette uten store følger. Om ikke nedturen blir lengre og verre enn fryktet da, gjentar Svendsen.
Se listen over alle bankene som testes: Skal vise hvem som tåler en smell
Les også:
1 av 9 ventes å ikke bestå stresstest
Ser ikke vitsen med å stressteste norske banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.