Sjeføkonom tror kraftprisene skal ned igjen: – Prissjokk på råvarer varer aldri lenge

Markedet spår at strømprisene vil falle om få måneder, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt tror prisene vil holde seg høye de neste månedene.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, påpeker at markedet spår at de rekordhøye strømprisene vil falle utover våren.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, påpeker at markedet spår at de rekordhøye strømprisene vil falle utover våren.Foto: Eivind Senneset

– Markedsprisene for kraft faller fremover mot neste år. Prissjokk på råvarer varer aldri lenge, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Strømprisene har skutt i været de siste månedene, blant annet som følge av lite vind og tørt vær. Tidligere denne uken skrev DN om anestesisykepleieren Bjørn Tore Rønning, som fryktet en femdobling av strømregningen.

Andreassen mener det ikke er grunn til å frykte at det høye nivået på strømprisene vil vedvare over lengre tid.

– Markedet spår at prisene vil falle om få måneder og at prisene vil nærme seg 2018- og 2019-nivåer. På et eller annet tidspunkt får vi mer nedbør, eller mer vind, eller så vil det bli lavere gasspriser ute i Europa, sier Andreassen.

Tror på fortsatt høye priser

Tor Reier Lilleholt analytiker i Volue ser ingen grunn til at prisnivået skal bli lavere på tross av at markedet forventer at prisene skal falle noe frem mot vinteren. Han peker på at forbruket vil øke i takt med at vi nærmer oss vinteren.

Tor Reier Lilleholt, analytiker i Volue.
Tor Reier Lilleholt, analytiker i Volue.Foto: Tor Reier Lilleholt

– Årsakene til at prisene kan stige er at vi kun så vidt har startet på økningen av forbruk inn mot vinteren. Vi har allerede nå utsikter til at det kan bli knapt med vann til å dekke alt forbruket gjennom vinteren og at vi kommer svært lavt i magasinene til våren før vi får nytt påfyll fra at snøen starter å smelte, sier Lilleholt.

I tillegg mener Lilleholt at prisene rundt oss i Europa er forventet høyere på grunn av ekstremt høye priser på kull, gass og CO2-kvoter.

DNB melder i sin morgenrapport torsdag at de høye strømprisene kan vedvare en stund dersom det ikke om kort tid kommer store mengder nedbør eller at kraftprisene i Europa går ned. De skriver videre at høyere strømpris kan trekke ned veksten i privat forbruk i Norge.

Tror ny kabel vil holde strømprisen høy

Lilleholt mener at ny strømkabel til Storbritannia også vil være med på å øke forventningene til at prisene holder seg på et høyt nivå. Han mener at vi mest sannsynlig kommer til å eksportere noe kraft siden det i Storbritannia er vesentlig høyere priser enn i Norden.

– Vi kommer til å se en del prisforskjell og at vi leverer kraft til Storbritannia i en del timer hver dag, sier Lilleholt.

I DNBs morgenrapport skrives det også om stadig høyere kraftpriser i Storbritannia som følge av høye gasspriser. I tillegg er siste nytt for britiske kraftpriser at en kabel som frakter kraft fra Frankrike har røket og dermed vil overføringskapasiteten være redusert frem til mars.

Til tross for at strømprisene har nådd rekordhøye nivåer, påpeker Andreassen at det periodevis tidligere også har vært strømpriser på dette nivået.

– Prisen er høy i realpriser, og selv justert er den det høyeste vi har hatt noen gang. Samtidig er nivået nesten like høyt som i januar 2019. Vi hadde også lignende nivåer i januar 2003 og i 2011. Så i forhold til de toppene så ligger det bare noen få prosent over, sier Andreassen.

Økt sparing

Han tror ikke de høye strømprisene vil dempe konsumet, og viser til at husholdningene har spart mye penger under pandemien.

– Gjennom pandemien har folk økt spareraten kraftig. Her er det selvfølgelig store variasjoner blant folk, men i gjennomsnitt har det vært et løft i sparingen tilsvarende 13 prosent av en årsinntekt, sier Andreassen.

Til sammenligning gir strømprissjokket husholdningene et inntektstap på under én prosent, ifølge ham. Derfor mener Andreassen det ikke er grunn til å være bekymret for de høye strømprisene.

Publisert 16. september 2021, kl. 06.19Oppdatert 16. september 2021, kl. 14.09
Eavis