Eierne og forvalterne av Skagen Fondene innehar de fem øverste plassene over hvem som tjente mest av de norske fondstoppene i 2011 (se liste nederst i saken).

Aller øverst troner medeier og viseadministrerende direktør i selskapet, Åge Kristian Westbø med en skattbar inntekt på 27 millioner kroner i 2011. Deretter følger de to forvalterne Ole Kristian Falnes (Skagen Global) og Kristoffer Stensrud (Skagen Kon-Tiki) med henholdsvis 25,5 og 24,8 millioner kroner i inntekt. Forvalteren av Skagen Vekst, Beate Bredesen, tjente "bare" 10,1 millioner kroner - noe som holder til femteplass på listen.

De høye inntektene skyldes dels suksesshonorarer, dels overskuddsdeling i selskapet. At skagentoppene tjente så godt i 2011 kan umiddelbart virke litt rart for vanlige folk med eierandeler i Skagen Fondene. For samme året falt verdiene i aksjemarkedene verden over. Det samme gjorde de største fondene i Skagen:

  • Skagen Kon-Tiki - minus 14 prosent
  • Skagen Global - minus 7 prosent
  • Skagen Vekst - minus 20 prosent

Pengene som dalte i forfjor
Det tilsynelatende misforholdet mellom lønn og oppnådde resultater i 2011, har en rimelig forkl#229, forsikrer administrerende direktør i Skagen, Harald Espedal. Suksesshonorar og overskuddsdeling blir nemlig utbetalt i januar, men baserer seg på resultatene fra året før, altså 2010. Da var resulatene meget gode.

- Det er viktig å være oppmerskom på det. Det kan slå ut motsatt vei også. I 2008 ble det ingen overskuddsdeling, slik at lønnen i 2009 - som var et fantastisk år, ble lav. Da kom overskriften i avisen: Opptur på jobben, nedtur privat, humrer Espedal.

Espedal står selv oppført med 24,4 millioner kroner i inntekt.

Når tallene fra årets ligning (2012) offentliggjøres på høsten neste år, vil med andre ord Skagen-forvalterne trolig tikke inn med lavere inntekt enn i år. Det er imidlertid verdt å merke seg at Skagen Kon-Tiki slo den såkalte referanseindeksen, altså at markedet for øvrig falt mer enn fondet i 2011. Skagen Kon-Tiki gjorde det 2,4 prosent bedre enn indeksen for fremvoksende markeder, som fondet sammenligner seg med. Det gir grunnlag for sukesshonorar, tross nedgang. Skagen Vekst og Global gjorde det imidlertid enda dårligere enn markedet i 2011, med henholdsvis - 11,1 og - 1,7 prosent i mindreavkastning.

Tjener bra hvis kundene gjør det bra
Skagen-sjef Harald Espedal mener inntektene til de ansatte i Skagen på flere måter gjenspeiler et interessefelleskap med kundene. For ikke bare er lønningene et resultat av de forskjellige fondenes prestasjoner i markedet. Mange av skagentoppene har selv investert mye av sin private formue i nettopp Skagen Fondene.

- Da har ikke vi noen annen agenda enn å passe på kundens penger. Vi plasserer våre egne penger der kunden er investert, og får akkurat samme avkastning som de får, sier Espedal.

Skagensjefen selv anslår at han har 90 prosent av sin finansielle formue, bolig og hytte holdt utenfor, i Skagen.

- For min egen er pengene er 30 prosent av dette plassert i rentefondene. De siste 70 prosent er i Kon-Tiki, Global og Vekst - med en tredel i hvert av fondene. De som forvalter fondene har det meste av aksjeeksponeringen i sitt eget fond, opplyser Espedal.

Og det er ikke ubetydelige formuer Skagen-toppene har opparbeidet seg siden Skagen Fondene så dagens lys i Stavanger i 1993. Tilsammen har de mest formuende av grunderne og forvalterne passert en milliard kroner i lignet formue:

  • Åge Kristian Westbø, Viseadm. dir: 382,2 millioner kroner
  • Kristoffer Stensrud, forvalter av Kon-Tiki: 345,0 millioner kroner
  • Olav Kristian Falsnes, forvalter av Global: 196,8 millioner kroner
  • Harald Espedal, adm. dir: 168,2 millioner kroner






DN.no tar forbehold om feil i listene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.