Det første den nye ungarske regjeringen gjorde, etter tidenes valgseier i mars, var å varsle et totalforbud mot valutalån med virkning fra høsten.
Den franske storbanken AXA venter ikke så lenge: Fredag var siste dag privatpersoner i Ungarn fikk låne i noe annet enn den nasjonale valutaen, forint. (Les den offisielle pressemeldingen).
Det er uansett for sent for studenten Ferdinand Varga som nyter sommerdagen med vennene Balázs Dienes og Angelika Zuber på en benk like bak Budapests ikoniske parlamentsbygning ved Donaus elvebredd.
Ferdinand er allerede en av 1,7 millioner ungarere med lån i fremmed valuta.
Les også i dag: Valutalån bidro til kollapsen på Island - og truer nå med å påføre sagaøya enda en smell: Island frykter ny gjeldsbombe
Lånte alt i sveitsiske franc
Med en inntekt på bare 3.500 kroner i måneden fra diverse strøjobber, blant annet sykkeltaxi, klarte ingeniør-studenten for to år siden å bli eier av en leilighet i Budapest.
- Jeg er heldig som har foreldre som tjener godt og som kunne stille med sikkerhet for meg, sier han til DN.no.
For det 44 kvadratmeter store husværet måtte han ut med 18 millioner forint, rundt 540.000 kroner etter dagens kurs.
- Jeg fikk låne 15 millioner av kjøpesummen, og tok opp hele lånet i sveitsiske franc, forteller Varga.
Den unge mannen skammer seg ikke fordi han er en av dem som har begitt seg ut på høyrisko-spekulasjon i valuta. Nesten alle han kjenner har gjort det samme.
Ifølge nasjonalbanken er 67 prosent av de totale private utlånene gitt som valutalån. På det meste, i oktober 2007, ble over 90 prosent av nye lån gitt i fremmed valuta.
Fristet av lave renter
Risiko-appetitten hadde gode grunner, og ble møtt med få innvendinger i bankene.
Det særskilt høye rentenivået i landet, gjorde det meget fristende å heller låne i sveitser-franc eller euro der renten er betydelig lavere. Ikke ulikt situasjonen på Island før kollapsen der, altså.
Så lenge forholdet mellom valutaen man får lønn i og valutaen man har lånt i er relativt stabil, er det store månedlige besparelser for lånetakeren. Mange benyttet også muligheten til å ta opp større lån enn de kunne håndtert om de skulle betalt høye renter på et lån i nasjonal valuta.
Men da finanskrisen slo til viste forinten seg å være alt annet enn stabil.
I juli 2008 måtte en ungarer ut med 140 forint for en sveitserfranc. Nå står den i over 200. Eller sagt på en annen måte: Lånene som ble tatt opp i denne perioden kan ha steget med opptil 50 prosent i størrelse. Da går det sjelden lang tid før brevet fra banken om økte avdrag havner i postkassen.
Og det ser ikke ut til å være særlig bedring i sikte.
I 2. kvartal hadde den ungarske valutaen den aller svakeste uviklingen av verdens 170 valutaer som Bloomberg følger. Raset ble godt hjulpet av en litt løsmunnet talsmann fra den nye regjeringen, som uttalte at Ungarn lett kunne bli det nye Hellas og at å slå landet konkurs ikke var en mulighet som kunne utelukkes.
Les saken: Det neste Hellas
Skeptisk til myndighetene
Blant tiltakene som regjeringen i Ungarn vurderer er flat skatt. Bare Belgia har høyere marginalskatt enn Ungarn, noe som bidrar til en stor andel svart økonomi i landet.
- Typisk for mange håndverkere er at de gjerne mottar 100.000 forint i måneden offisielt i lønn, og så får de 50.000 ekstra under bordet, bekrefter både Balázs og Ferdinand.
De to unge ungarerne har verken tiltro til at regjeringen eller internasjonale organer skal klare å finne noen snarlig løsning på Ungarns økonomiske problemer.
- Innføringen av flat skatt skal liksom gi større inntekter fordi færre vil jobbe svart. Men vi tror bare at folk vil jobbe som før og at inntektene til staten dermed blir mindre, sier Balázs Dienes.
- Alt snakket fra politikerne om sparetiltak er bare store ord. Og det nye støtteprogrammet fra den internasjonale kommer det aldri ti å bli noe av, legger Ferdinand Varga til.
Denne helgen brøt da også ganske riktig samtalene mellom Ungarn, IMF og EU om et nytt kriselån sammen, på uenighet om hvor mye det skal strammes inn i Ungarn.
Les saken: Ungarn-smell etter krisepakkebrudd
Tidenes valutasmell
Med de økonomiske problemene uløst fortsetter forinten å svekkes. Den foreløpige bunnen ble nådd 1. juli i år da forinten falt til historiens svakeste nivå mot sveitiske franc, CHF.
Regjeringens plan er nå å opprette et fond som kan veksle inn valutalånene folk har tatt opp og som de ikke klarer å betjene. Huseierne vil da i stedet måtte leie sin egen bolig av staten.
- Jeg har ingen planer om å forsøke å veksle tilbake til forint. Det er helt umulig nå. Dessuten klarer jeg å betale de økte avdragene, og har foreldrene mine i bakhånd, forteller Varga.
Sånn sett er han av de heldige.
Enda mer hell i uhell
Den gjennomsnittlige månedslønnen i Ungarn er rundt 6.000 kroner - 200.000 forint. Mange har ikke bemidlede foreldre å støtte seg på, og i verste fall kjører bankene opp både renten og avdragene.
- Jeg vet om folk som har sett de månedlige avdragene på lånene øke fra 40.000 til 80.000 forint, sier ungareren László Mészáros, som i dag både bor og jobber i Sverige.
Finanskrisen, godt forsterket av valutakollapsen, har ikke bare gjort at mange sliter med å klare forpliktelsene sine. Boligprisene har naturligvis også gått på en smell.
Det har gitt Lazslo og hans ungarske kone Agnes en mulighet til å oppfylle drømmen: Med relativt små oppsparte midler i Sverige kunne de nå kjøpe seg et hus på landet der de kan leve livet når de blir pensjonister.
- Vi hadde sett på huset før, men da skulle eieren ha dobbelt så mye. Nå fikk jeg det ekstra billig fordi jeg betalte kontant. Det er det ikke mange i Ungarn som kan, forteller László.
Arbeidsledigheten i Ungarn er fortsatt på over 10 prosent, selv om landet for første gang på lenge registrerete en liten nedgang i ledigheten i mai, ifølge tall fra OECD.
- Så lenge vi bor i Sverige betaler vi noen hundre kroner i måneden for at folk steller hagen på huset vi har kjøpt i Ungarn. De er kjempeglade for å i det hele tatt få litt ekstra inntekt, sier László Mészáros.
Les også om Ungarns sentralbanksjef som tjener like mye som USAs president:
<b>Vil kutte lønnen hans med 75 prosent</b>
Les også:
Island frykter ny gjeldsbombe
Diskutér saken under. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.