I 2010 kom reformen som sørget for at leiligheter og hus – særlig i sentrale tettbygde strøk – fikk en særdeles kraftig vekst i ligningsverdier.

Eksemplene er mange: En leilighet i en gammel bygård på Frogner i Oslo har fått økt ligningsverdien fra 48 000 kroner til 1,8 millioner kroner i løpet av de siste årene. En tre roms på Lambertseter har gått fra 156.000 kroner til 789.000 kroner.

Boligen til Peter Batta i Huseiernes Landsforbund i Ski økte fra 700.000 kroner til 1,2 millioner kroner. Størst var veksten for dem som satt med eldre større boliger i sentrale strøk.

Boligformuene øker
Og siden ligningsverdien på boliger henger sammen med utviklingen i boligpriser, bidrar de siste årenes boligprisvekst til at ligningsverdien på boligen din har økt ytterligere.

Det har mange reagert på, ifølge Huseiernes Landsforbund og Skattebetalerforeningen. For de som har gjeld, betyr det lite.

Det er kun de som er i formuesskattposisjon som vil merke økningen. Formuesskatt betales kun av nettoformue ved ligningen som overstiger 750.000 kroner (enslig) eller 1,5 million (ektepar) i inntektsåret 2012, og 870.000 kroner (enslig) eller 1,74 million (ektepar) i inntektsåret 2013.

For dem er det viktig at Skatteetatens beregning av boligformuen er riktig. Ligningsverdien skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdien på boligen.

– Er du i tvil om det, så kontakt en eiendomsmegler eller takstmann. Overstiger ligningsverdien 30 prosent, kan du klage, sier Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.














  • Har du kjøpt eller solgt bolig/bil/aksjer osv, kan dette ha påvirket både formues- og gjeldssiden. Du må kanskje også gi opplysninger om gevinst eller tap.
  • Har du gitt eller fått privat lån? Fordringen eller gjeldsposten samt eventuelle renter, må du huske å oppgi.
  • Fristen for å levere selvangivelse er 30. april for lønnstagere og pensjonister.


Foreningen med drøyt 200 000 medlemmer får en rekke henvendelser om ligningsverdi på hus, særlig reageres det på at ligningsverdien på «bolig nummer to» – sekundærboligen er langt høyere enn den boligen de selv bor i. For mens skatteetaten setter primærboligens ligningsverdi til 25 prosent, settes ligningsverdien for sekundærbolig til 50 prosent av markedsverdien (fra 2013).

– Mange skjønner ikke dette. De kan ha to identiske leiligheter i en blokk. Der den ene blir verdsatt langt høyere enn den andre. Det er jo rart. Men regjeringen trumfet igjennom dette, fordi en bolig nummer to ikke ses på som et nødvendighetsgode. Vi er forsåvidt litt enig i det. Vår mening er jo nettopp at en bolig er et nødvendighetsgode, og ikke en formuesgjenstand som skal skattlegges, sier Batta.




Tell én gang til
Fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen sier de også får mange henvendelser om ligningsverdier

– Det er mange som stusser veldig, men når vi begynner å grave i tallene, så viser det seg ofte at ligningsverdien er riktig. Det er klart at med de boligprisene vi har i dag, så kan det svi litt for noen, særlig for de med sekundærbolig, sier hun.

Nilsen sier det er vanskelig å nå frem med klager på for høye ligningsverdier til Skatteetaten.

– Du kan ikke klage på kalkulatoren hvor du fyller inn informasjonen om din bolig, slik at ligningsverdien regnes ut. Den er du stuck med. Men det som er superviktig er antall kvadratmeter du fyller inn, sier Gry Nilsen.

Det er kun boarealet eller de områdene som brukes til oppholdsrom som regnes med i antall kvadratmeter. Garasje, boder og loft skal ikke regnes med.

Da reformen kom i 2010 ble alle bedt om å sende inn informasjonen om boligen sin før selvangivelsen ble sendt ut. 1, 9 millioner nordmenn gjorde dette.

Det er disse opplysningene som ligger til grunn for den ligningsverdien Skatteetaten oppgir i selvangivelsen. Men er det skjedd endringer i boligen eller opplyste du feil antall kvadratmeter da du forhåndsutfylte skjema, så er ligningsverdien fastsatt på feil grunnlag og det er grunn til å klage.

Ifølge tall fra Skatteetaten var det ifjor i underkant av 20.000 nordmenn som nådde frem med sin klage, og fikk nedsatt ligningsverdien på boligen sin i selvangivelsen.

Både Gry Nilsen og Peter Batta er redde for at nordmenns velvillige utfylling av boliginformasjon til bruk for Skatteetaten kan bidra til at skattetrykket på bolig øker. I statsbudsjettet for i år, åpnet nemlig regjeringen for at kommunene kan bruke Skatteetatens tall for ligningsverdier for å innføre eiendomsskatt: «Regjeringen foreslår at kommunene innenfor visse rammer skal kunne benytte formuesgrunnlaget ved utskriving av eiendomsskatt på bolig.(...)

 

Forslaget innebærer at kommunene skal kunne hente ut relevante eiendomsdata fra en internettbasert portal utviklet av Skatteetaten», står det i statsbudsjettet. Kun 163 av Norges 430 kommuner har eiendomsskatt i hele kommunen.

– Fra neste år kan kommunene bare knytte seg til Skatteetatens tall, og få justert opp eiendomsskatten i takt med boligprisene. Det er klart det er fristende for kommunene, sier Nilsen.

 

Batta truer med rettssak dersom kommunen får tallene direkte fra Skatteetaten.

– Vi har tatt det opp med Skattedirektoratet og skattedirektøren direkte om de har lov til å utlevere folks ligningsverdier til kommunene. Når vi ble bedt om å fylle ut skjema med boliginformasjon i forbindelse med ligningsverdireformen, gjorde vi det med forutsetning om at det skulle brukes til formuesskatt. Derfor mener vi at skattemyndighetene ikke har lov til å gi ut disse opplysningene når de skal brukes i en annen type skattlegging, sier Batta.

De har ennå ikke fått et klart svar fra skattemyndighetene.

– Vi er klare på at vi vil gå til rettssak dersom det åpnes for at skattemyndighetene gir ut denne informasjonen, sier Batta.



Les også: Derfor er boligfesten over

Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.