Korrigert artikkel.

«Konkurransetilsynets kraftprisoversikt skal gjøre det enklere for forbrukerne å orientere seg i markedet (...)» reklamerer tilsynet på sine nettsider.

Forbrukerne må i så fall sette av god tid for å kunne finne hvilke strømpriser som egentlig gjelder. Etter en omlegging i sommer har kraftprisoversikten blitt langt mindre brukervennlig.

I tillegg er oversikten belemret med tekniske feil. Seniorrådgiver Jan Petter Fedje i Konkurransetilsynet innrømmer at kraftprisoversikten ikke fungerer «optimalt», og sier de er i ferd med å lage en ny løsning som forhåpentligvis er på plass i løpet av februar.

– Vi har fått en del tilbakemeldinger siden vi gjorde endringene i sommer. Den nye versjonen vi utvikler skal ta bedre hensyn til brukergrensesnittet, sier Fedje.

LES MER OM STRØMPRISENE I DAGENS NÆRINGSLIV MANDAG!

Prosforskjell fra samme leverandør
Strømleverandørene bidrar ikke til å gjøre kundenes prissøk lettere. Variasjonen av strømprodukter som tilbys fra selskapene kan nesten sammenlignes med bankenes tilbud av strukturerte spareprodukter før finanskrisen i 2007.

Innenfor hovedkategoriene fastpris, standard variabel pris og spotpris finnes det en rekke produktvarianter. Velges for eksempel Gudbrandsdal Energis spotprisprodukt «markedskraft lavpris» istedenfor «markedskraft lavpris a konto» betyr det en forskjell i den årlige strømregningen på rundt 200 kroner (se grafikk).



*Markedskraft-/spotprisavtale er en avtale om at prisen skal følge spotprisen som fastsettes på kraftbørsen Nord Pool. I tillegg til spotprisen må kunden betale et påslag. Påslaget varierer hos de forskjellige leverandørene. Kilde: Konkurransetilsynet.

Årsaken til prisgapet, er at «a konto»-varianten gjør at Gudbrandsdal Energi slipper å legge ut for strømproduksjonen før de får inn penger fra kundene. Isteden betaler kunden inn det den tror den kommer til å bruke i strøm på forhånd.

– Det er en stor fordel, for strømproduktene faktureres stort sett etterskuddsvis. Det gir en stor belastning på vår finansielle balanse. Særlig i tider som nå når prisene øker. Det er også slik at det tar rundt 14 dager fra vi justerer prisene til det får effekt hos kunden- Når det er en akontoavtale, så går den endringen raskere, sier administrerende direktør Bjarne Slapgard i Gudbrandsdal Energi.

Det samme store prisforskjellen mellom to tilsynelatende helt like produkter finnes også hos strømleverandøren Ustekveikja Energi. I prisoversikten for standard variabel pris dukker også de to strømleverandørene opp på forskjellige plasseringer, hvor prisdifferansen mellom produktene er store.

Lite å tjene på å bytte
De mange tilbudene av strømprodukter har gjort kundene forvirret. Fedje i Konkurransetilsynet sier reaksjonene de får fra strømkunder er at det er vanskelig å sammenligne produktet de selv har med dem som står på prisoversikten.

– Hva er årsaken til at strømleverandørene tilbyr så mange produkter?

– Når konkurransen er blitt så sterk som den er blitt – særlig i spotmarkedet – så er det å tilby tilleggstjenester blitt en måte å tjene penger. Det er slett ikke sikkert at kundene nødvendigvis trenger tilleggstjenester som for eksempel pristak og Topp10-garanti, sier Fedje. Flere av strømleverandørene har også argumentert med at de tilbyr flere produkter fordi kundene etterspør det.

Prisoversikten for de neste par ukene på standard variabel pris viser relativt store forskjeller mellom strømleverandørene og her kan det være mye å spare ved å skifte leverandør, sier Fedje. Forskjellene på spotprisprodukter som er på prisoversikten er derimot relativt små.

Følg med på DN.no denne uken. Vi følger opp med flere artikler med tips og informasjon om strømmarkedet.

Les også:
Nedturen som aldri kommer
Bygger kropp på Wall Street-vis
- Uendret rente frem til sommeren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.