- Jeg sparer til egen bolig med BSU, spareavtale med et lite trekk per måned. Ellers sparer jeg det jeg får av gaver, og når storstipendet og lønn fra sommerjobber kommer inn, sier Margrethe Ellstrøm (22) til DN.no.

Hun bor sammen med kjæresten i en 25 kvadratmeter stor leilighet som han eier. Det betyr at hun kan spare mer.

Kvinnelige studenter er mer strukturert i sp#229en, og sparer i større grad enn mannlige studenter. 18 prosent av kvinnene sparer fast mot kun ni prosent av mennene, ifølge tall fra DNB.

Sparesinker
Tallene viser også at hele 23 prosent av mennene ikke sparer i det hele tatt, dette gjelder kun 12 prosent av kvinnene.

- Litt urovekkende er det at jo eldre studentene blir, jo flere er det som ikke sparer i det hele tatt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hver fjerde student mellom 26 og 30 år sparer ikke, mot kun 10 prosent i alderen 18 til 22 år. Sandmæl mener noe av årsaken kan være at mange år med studier i mindre grad gir rom for å spare.

Merker ikke faste trekk
- Det er vanskelig å spare ved siden av studiene, men jeg sparer faktisk mer nå enn da jeg var yngre, sier Ellstrøm.

Hun har nettopp startet på sitt fjerde år på industriell design ved NTNU i Trondheim, og prioriterer hardt for å sette av penger til fremtidig bolig.

- Jeg har satt opp en fast spareavtale hvor jeg sparer 200 kroner i måneden. Det er absolutt ikke mye i det hele tatt, men det er penger du ikke reagerer på at blir borte. Og jeg kunne helt sikkert ha økt den litt uten å tenke over det, sier Ellstrøm.

- Når pengene går ut med engang du har fått dem, merker du ikke at de har blitt borte. Det er ikke mange kaffekoppene som skal til, men det blir litt over tid, sier 22-åringen.

Trang økonomisk tilværelse
- For å komme inn på boligmarkedet i dag er man nødt til å spare fordi det kreves 15 prosent egenkapital, sier Sandmæl.

Hun mener noe av årsaken til at så få studenter sparer fast er fordi studenttilværelsen er trang økonomisk. Kun ni prosent sier at de klarer seg på studielånet alene.

Beregninger fra forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea viser at du må spare 12.000 kroner i måneden for å få råd til å kjøpe førstegangsbolig om noen år.

Så mye klarer ikke Ellstrøm å spare.

- Det er rett og slett umulig. Man får jo et stipend på cirka 7.000-8.000 kroner i måneden, og så går husleie ut for de fleste på rundt 4.000 kroner. Da står du igjen med 3.000 kroner til annet, kanskje et treningsmedlemskap, bøker, mat og annet. Det er også forventet at du skal være sosial, og ting koster i dag. Bare en kinobillett koster over 100 kroner. Så pengene går fort, sier studenten.

Les: Må spare 12.000 i måneden for å få råd til krypinn

Hard jobbing
Ellstrøms mål er å kunne ta opp eget boliglån uten å måtte be foreldrene om hjelp. Derfor tar hun flere grep for å kunne komme seg inn på boligmarkedet i fremtiden. Blant annet setter hun av så store summer hun klarer så ofte som mulig inn på en sparekonto.

- Når storstipendet kommer i begynnelsen av august og januar setter jeg inn 10.000 kroner av de 17.000-18.000 kronene man får, og prøver å ikke røre disse i løpet av året.

I tillegg sparer studenten mye av pengene hun tjener på sommerjobbing.

- Etter en sommerjobb hvor jeg tjente 40.000 kroner har jeg klart å spare 25.000 kroner. Og det er jo plutselig 12.000 i to måneder i hvertfall, sier Ellstrøm. Hun håper at flere av disse ”sommerboostene” med penger skal hjelpe henne med å nå målet om egen bolig.

Stolt av sp#229en
Hun jobber også som studieprogramrepresentant for industriell design ved NTNU.

- Jeg har vært så heldig å få en stilling ved universitet, og får vel rundt 130 kroner per time hvor jeg er representant for studiet. Det bringer inn en liten slant per måned. Samtidig er det en grei jobb å ha ved siden av studier fordi du er på skolen og slipper å bruke tid på å reise til jobb, sier hun.

22-åringen har klart å spare 130.000 kroner i løpet av tre til fire år. Det er hun stolt av.

- Det er mange som sier ”du skal ikke spare i studietiden, før du får forpliktelser, og du må jo bruke penger og ha det gøy”. Men det er noe med det å klare denne sp#229en som gir en stolthetsfølelse, sier Ellstrøm.

Les også:
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
Dette må du tjene for å kjøpe egen bolig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.