- Jeg forlangte ny og lavere rente, sier Kjell H. S Jensen (67). Og det fikk han, takket være litt påståelighet og en aldri så liten dose kunnskap om hvordan rentemarkedene fungerer.
Renteskolen på 1-2-3
Og her er lynkurset du trenger for å komme opp på samme kunnskapsnivå som Jensen:
I løpet av det siste året har bankene gått fra å tjene godt på sine boliglån til å tjene ellevilt godt på de samme lånene.
Årsaken er at renten banken selv må betale for å låne til penger i markedet, den såkalte pengemarkedsrenten, har falt som en stein - men uten at de har satt ned renten kundene må betale på sine lån.
I fjor på denne tiden var differansen mellom boliglånsrenten og pengemarkedsrenten helt marginal. Nå er forskjellen oppe i over ett prosentpoeng. Det betyr i praksis at hver tredje krone du betaler i rente går rett i lommen på banken. Eller superprofitt som finansnæringen kaller det selv.
Sier de blir tvunget til å beholde alt selv
Så hvorfor nekter bankene likevel å dele litt av den enorme gevinsten med kundene sine? De skylder på myndighetene. Nye regler krever nemlig at bankene skal øke sin såkalte kjernekapital. Det vil si at de de må ha mer penger enn før på lager i egne hvelv i forhold til totale utlån.
Dette gjøres for at bankene skal tåle en periode med store tap på utlånene sine, når neste finanskrise en gang kommer. Så da har de ikke annet valg da, enn å fylle opp sin egen pengebinge innen de nye kravene til egenkapital trer i kraft. Det sier i hvert fall bankene.
Se DNB-sjefens forkl#229: Derfor må han tjene mer på boliglånet ditt
Les også:
Lånekunder tjener null på renteras
Dråpen: Satte opp renten!
Banken til Kjell H. S. Jensen fra Bodøs var i høst til og med freidig nok til å varsle oppgang i renten til 4,2 prosent på premiekundens vesle restlån på 298.000 på en leilighet i Bodø.
Det var dråpen for Jensen, som troppet opp i banken med argumentene klare.
- Jeg forlangte ny lavere rente på 3,8 prosent ved å vise til at bankenes innlånsrente har falt i hele år og at Nordea nå tjener "godt" på utlånene sine. Jeg sa også at jeg ikke godtok en henvisning til behovet for å øke kjernekapitalen i banken, sier Jensen.
Denne måneden fikk han brev fra banken som kutter renten til 3,85 prosent fra 1. desember.
- Det aksepterer jeg. Men om utviklingen på innlånsrenten fortsetter som nå, vil jeg kreve lavere rente medio mars neste år, advarer Jensen.