Boligprisene har steget over ni prosent det siste året, og mange analytikermiljøer forventer fortsatt oppgang. I tillegg har bankene begynt å heve utlånsrentene. Dermed er det flere grunner til at mange bør ta grep om rentekostnadene sine nå.
I sommer kjøpte ingeniørstudenten Kjetil Sunde (23) kjøpte en leilighet i Bergen til 2,5 millioner kroner.
Han hadde 700.000 kroner i egenkapital etter å ha solgt sin første leilighet.
- Da jeg tok opp mitt første boliglån, forhørte jeg meg om hvilken rente banken kunne tilby meg. Den var ganske høy, så jeg bestemte meg for å ta det med til en konkurrerende bank og fikk et betraktelig bedre tilbud der. Dagen etter returnerte jeg til min nåværende bank med det nye tilbudet, da fikk jeg et mye lavere tilbud, sier Sunde.
Nå har han et lån på 1,8 millioner kroner som han har bundet i tre år til en rente på 3,65 prosent.
Sundes månedlige renteutgifter er på 5.800 kroner i måneden før skatt, i tillegg har han leieinntekter på 3.000 kroner i måneden.
- Alt i alt mye billigere enn om jeg skulle ha leid, sier Sunde.
Få en ny takst
Tidspunktet er ideelt for rentepruting mener privatøkonomiekspert og forfatter Otto Risanger.
- Hvis du ikke spør, så får du heller ikke, fastslår Risanger.
Med boligprisene på vei oppover kan mange boligeiere enkelt kutte renten fordi boligen deres har økt i verdi. Dermed har banken også bedre sikkerhet for lånet. Jo lavere finansieringsgrad i forhold til boligens verdi, jo bedre betingelser får du i banken.
Siden bunnen i desember 2008 har boligprisene steget over 30 prosent, dermed er dette høyaktuelt for folk som har kjøpt bolig de siste årene.
- Når boligprisene stiger slik som nå, kan blir finansieringsgraden av lånet lavere i forhold til boligens verdi. Da kan du få adskillig lavere rente, mange glemmer nok å sjekke dette forholdet og taper penger på det, sier Risanger.
Eiendomsmeglere er som regel mer enn villige til å gi deg en gratis verdivurdering av boligen din.
Risanger tror en ny verdivurdering kan lønne seg for alle låntakere, selv om man ikke merker lånerenten godt på lommeboken.
- Det er alltid lurt å ha en total oversikt over økonomien, sier Risanger.
Privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus bank mener Kjetil Sunde var lur da han tok med seg tilbudet fra den konkurrerende banken.
- Ta en runde på Finansportalen.no, og sjekk hvilke av bankene som tilbyr den beste renten. Ofte kan det hjelpe at bankene ser andres tilbud, spesielt om det er lokalbanker det er snakk om, fordi konkurransen om kundene der er mindre enn i byene. Det kan også være lurt å tenke på hvilken belåningsgrad du kan betjene og velge bank utifra det, sier Iversen.
- Se på helheten!
Mange banker tilbyr lavere rente med såkalte helkundekonsepter.
- En må bli flinkere til å se lånet sitt som en helhet, da mener jeg ikke at en burde plassere alt i en bank fordi da kan det hende at en får dårligere renter på bruks- og kapitalkonto, sier Risanger.
Han mener at låntakerne burde ta frem kalkulatorene sine før de eventuelt flytter alle kontoer over i en bank, og blir totalkunder.
- I den forbindelse kan det også være lurt å spørre banken om det er mulig å få de første årene avdragsfritt, det skader i hvert fall aldri å spørre, sier Risanger.
Han mener at det er stor sjans for at bankene gir etter hvis en klarer å overbevise dem om at en vil bli en god kunde.
For unge som ofte har lite egenkapital, er det mange sure rentekroner å spare på tilleggssikkerhet, for eksempel i foreldrenes bolig.
Og om man er så heldig å få et stort lønnshopp, kan det det også telle positivt når banken vurderer risikoen på ditt lån.
- Jeg tror det er viktig å handle, selv om det er noe risiko involvert. Om leiligheten jeg har nå stiger i verdi, vil jeg kunne finansiere både lån og utdannelse på overskuddet, sier Kjetil Sunde.
Les også: Nordea tror på kraftig rentekutt
Slik sparer du skatt etter børsfallet
Slik får du låne mer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.