I 2008 åpnet daværende finansminister Kristin Halvorsen nettsiden www.finansportalen.no. Siden, som er driftet av Forbrukerrådet, gir blant annet oversikt over beste rentebetingelser på boliglån og banksp#229.

Nettsiden har allerede hjulpet mange tusen nordmenn med å spare eller tjene millioner av kroner. Nå ønsker Forbrukerrådet å gi samme muligheten til enkelt å finne de beste betingelsene for pensjonssp#229.

- Helt siden vi lanserte finansportalen har publikum pepret oss med spørsmål om når vi kommer med noe tilsvarende på pensjon, sier redaktør og daglig leder i finansportalen, Elisabeth Realfsen til DN.no.

Store penger
Mens det er mulig å tjene tusener på å velge riktig bank, er det også gode utsikter til fortjeneste ved å velge riktige pensjonsprodukter.

En analyserapport utarbeidet av det uavhengige rådgivningsfirmaet Pengedoktoren på oppdrag fra Forbrukerrådet, konkluderer med at nytteverdien for folk av en "pensjonsportal" vil være stor. Det private pensjonsmarkedet er stort og voksende - det forvaltes i dag over 300 milliarder pensjonskroner. Selv små forskjeller i avkastningen på pengene kan få stor påvirkning på folks fremtidige pensjoner.














Rapporten viser blant annet til eksempler på hvordan vanlige folk med enkelthet kan øke pensjonen sin med 40.000 i året - vel å merke dersom de gjør de riktige valgene. (se eksempler nederst i saken).

"Med valgfrihet følger alltid en fare for å velge "feil". For å kunne foreta reflekterte og gjennomtenkte valg, er det nødvendig å ha tilgang til nøytral og korrekt informasjon", skriver Pengedoktorens daglige leder, Agnes Bergo, i rapporten.

- Mulig å få til "det umulige"
Utfordringen for finansportalen blir å gjøre det mulig for folk og enkelt sammenligne ganske kompliserte pensjonsprodukter. Det tok til sammenligning tre år før portalen klarte å finne en metode for å sammenligne forsikringsprodukter på en presis, rettferdig og oversiktlig måte.

- Dette blir et stort og tungt løp. Men vi har tenkt at ok, hvis noen først skal påta seg den oppgaven, så må det bli oss. Rapporten fra Pengedoktoren tilsier at dette er praktisk mulig, selv om vi har blitt advart om at det kan bli veldig vanskelig, til dels umulig, sier Realfsen.

 

Men legger kjapt til:

- Vi har lyst til å gjøre det i folkets tjeneste. Hvis regjering og storting vil dette, gjør vi det mer enn gjerne. Men det blir ikke noen portal i morgen.

Realfsen tør ikke spå hvor lang tid det kan ta før pensjon er en del av finansportalen. Trolig er det uansett snakk om flere år fra de nødvendige pengene blir bevilget. Men det kan de bli. Leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), er meget positiv til initiativet (se egen sak i rammen oppe til høyre).

- Velg det du forstår
En sammenlikning av pensjonsprodukter bør vise både produktenes kostnader (gebyrer osv) og historiske avkastning. I følge rapporten fra Pengedoktoren bruker tilbyderne forskjellige metoder for å beregne historisk avkastning. Å løse dette, slik at forbrukerne kan sammenlikne epler med epler vil være blant utfordringene i arbeidet.

Realfsen tror imidlertid det skal være mulig å finne en løsning på utfordringene i dialog med finansbransjen - som de gjorde med forsikring. I bunn og grunn er jo prinsippet ved pensjonssp#229 realtivt enkelt, mener hun.

- Man setter inn penger, og tar dem ut igjen senere. Det er penger inn og penger ut. Så hvor vanskelig kan det være? spør hun retorisk.

Mens både folk flest og Forbrukerrådet må belage seg på å vente i noen år, har Elisabeth Realfsen ett generelt råd til alle som ønsker å spare til pensjon.

- Pensjonsprodukter er kanskje de minst gjennomsiktige av alle. Hvis du nå går og kjøper et pensjonsprodukt, så bør du gå etter de som er enkle å forstå. Hvis du ikke forstår det, bør du velge ett du forstår, sier hun.

Slik kan pensjonen økes med titusener
Basert på rapporten som Agnes Bergo i Pengedoktoren har skrevet på oppdrag fra Forbrukerrådet er det mulig å øke sjansen for betydelig høyere pensjon, ved å gjøre noen enkle, men smarte valg.

Bergo beskriver tre eksempler i rapporten:






Svar: Petter sin forventede innskuddspensjon er rundt 160 000 kroner hvert år i 10 år, mens Mariannes forventede innskuddspensjon i samme tidsperiode er rundt 200 000 kroner.

Les også: - Det var veldig lett - så det er bare å få det gjort






Svar: Per får 10.000 kroner mer enn Ola i årlig pensjon resten av livet.


Svar: Petter får med seg et pensjonskapitalbevis som har en sannsynlig verdi på 280.000 kroner. Den sannsynlige verdien på Mariannes pensjonskapitalbevis er 300.000 kroner.

Les også: Martin (33) gambler gjerne med egen innskuddspensjon og Slik får du like høy pensjon som lønn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.