120.000 nordmenn eier bolig i utlandet, med Spania og Sverige som de mest populære landene.
Det kan imidlertid ligge en potensiell avgiftsbombe begravet under ferieboligene i Spania, skriver Finansavisen.
- De færreste er klar over at det ikke er mulig å sitte i uskifte i Spania på samme måte som i Norge, sier advokat Line Juuhl i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig til avisen.
I Spania er reglene at gjenlevende ektefelle må betale arveavgift innen seks måneder på den halvdelen av eiendommen som overtas fra avdøde.
For en eiendom med verdi på for eksempel 2,2 millioner kroner kan avgiften ifølge Finansavisen fort komme opp i 150.000 kroner. Progressive satser gir en arveavgift på nesten 580.000 kroner hvis eiendommen er verdt seks millioner kroner.
"Dobbel arveavgift"
Og det stopper ikke der, for arvinger av gjenlevende ektefelle må på nytt betale arveavgift - på 100 prosent av markedsverdien til boligen.
- "Dobbel arveavgift" kan imidlertid unngås ved å opprette testament der barn/barnebarn settes inn som arvinger av eiendomsretten til avdødes andel, sier Juuhl til avisen.
Advokaten sier for øvrig til Finansavisen at noen spekulerer i den spanske foreldesesfristen på 4,5 år. De overfører eiendommen til barna og håper at de ikke hører noe fra de spanske myndighetene innen avgiften blir foreldet etter 4,5 år. Problemet med denne fremgangsmåten er at man i mellomtiden ikke kan selge eiendommen, da det først krever at det må skiftes.
Les også:
Slik unngår du ferieboligtabbene i utlandet
<b>Brukte hjemmekontor i Spania i én uke - fikk sparken</b>
<b>- Lokkes av momsrabatt på Spania-boliger</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Spanske ferieboliger kan bli arvebomber
Publisert: Oppdatert: