Dagens Næringsliv presenterer i dag Pöyrys oppdaterte prognoser for blant annet boligprisutviklingen rundt i Norge frem til 2015.
Prognosene viser store regionale forskjeller.
På listen over landets største byer er det Stavanger som kan vente den sterkeste boligprisveksten, med en økning på 36 prosent for årene 2012 til 2015. Tett bak ligger Oslo, med 33 prosent økning.
- Betydelige forskjeller
I Kristiansand vil prisene ifølge Pöyry stige med moderate ti prosent i samme periode. Dette er bare såvidt over den generelle prisstigningen i perioden, slik den måles ved konsumprisindeksen.
- Det er betydelige forskjeller, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i analyseselskapet Pöyry til DN.
En viktig årsak til forskjellene er at det er store forskjeller med hensyn til i hvilken grad boligbyggingen holder tritt med befolkningsveksten.
Opp over hele «fjøla»
På listen over fylker og regioner er det Buskerud som ligger an til høyest boligprisvekst, med 34 prosent i perioden. Her er det særlig Drammen og områdene rundt som trekker opp.
For Norge sett under ett venter Bjørnstad en boligprisvekst på 28 prosent de nærmeste fire årene. Dette er en klar oppjustering fra prognosene han la frem i mars, da han spådde en prisstigning på 22 prosent frem til 2015.
Ikke i noen deler av landet ligger det an til at boligprisene vil falle, ifølge Pöyrys prognoser.
Advarer mot norsk boligboble
Langt fra alle er enige om at boligprisene i Norge skal fortsette å stige kraftig de neste årene.
Tvert imot kan Norge stå foran et kraftig boligprisfall, frykter Marius Jurgilas, rådgiver ved Norges Bank, og økonom Kevin J. Lansing i den amerikanske sentralbanken FED.
Jurgilas og Lansing vil ikke dra noen klare konklusjoner, men påpeker at flere forhold ligner det man ser ved økonomiske bobler.
– Som vi sier i notatet, er bobler notorisk vanskelige å identifisere i og med at mange relaterte fundamentale faktorer muligens kan forklare dynamikken i boligprisene, sier Jurgilas til Dagens Næringsliv.
I likhet med boligprisene i USA økte betalingsviljen for norske boliger kraftig på 2000-tallet. Men mens amerikanske prisene fikk en bråstopp i 2006, og siden falt med 40 prosent, har norske boligkjøpere fortsatt å by over hverandre. Å forvente høy avkastning, men lav risiko, kjennetegner nettopp hvordan investorer oppfører seg under en boble, påpekes det i notatet.
Se den fullstendige oversikten over Pöyrys boligpristall for 2012-2015 i Dagens Næringsliv onsdag.
Les også:
Tror boligprisene vil falle 10-15 prosent
<b>I denne byen stiger boligprisene mest</b>
<b>- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke</b>
<b>- Noen må si det: Dette er elefanten i rommet</b>
- Vi har trolig en boligboble
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.