For andre gang på ti år spår Dagens Næringslivs boligeksperter et kommende fall i boligprisene.
Forrige gang de spådde prisfall var i desember 2008. Den gangen tok ekspertpanelet feil, fordi Norges Bank stilte opp med nødkapital til bankene og kuttet rentene kraftig for å unngå et fall i boligmarkedet.
Nå tror imidlertid boligekspertene at prisveksten vil fortsette de neste to årene, så kan prisene komme til å falle opp imot 40 prosent, skriver DN.
Kan falle 40 prosent
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonomen i Swedbank First Securities, har i mange år vært ekspertpanelets fremste talsmann for lavere boligpriser.
Han mener han har erf#229en på sin side.
- Empirien er at når boligprisen stiger så faller sp#229en, og gjelden øker. Etterpå sitter de igjen med gjelden, mens realboligprisen faller tilbake der den kom fra. Det har alltid skjedd før. Det viser historiske boligpriser i mange land flere hundre år tilbake, og vi har sett den samme utviklingen i flere land de siste årene. Norske boligpriser kan godt falle 40 prosent, justert for inflasjon.
Andreassen sier han tror det prisnivået vi har nå, som er drevet opp av gjeldsøkningen, som i andre land, er mye høyere enn det som er likevektsprisen. Fordi vi kan bygge mye, også nær de attraktive stedene. Over tid stiger byggekostnadene omtrent på linje med konsumprisindeksen.
- Skulle vært mye høyere
En av de andre boligekspertene, sjeføkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry, følger ikke Andreassens resonnement.
– Hvis Harald Magnus skal ha rett så må det skje noe grunnleggende alvorlig med driverne, som for eksempel et skikkelig inntektsfall.
Til det bemerker seniorøkonom Kyrre Aamdal:
– Hvis man tar utgangspunkt i SSB-modellen, og våre egne beregninger også: Med det nivået vi har på inntektene, på arbeidsledigheten, på renten og på byggingen så skulle boligprisene vært mye høyere.
Bjørnstad: – Det er også min analyse, som imidlertid legger til at når det snur så snur det fort.
Andreassen: – Men gjelden er veldig skjevfordelt. Det jeg er redd for er at når boligprisen og gjeldsgraden er der den er i dag, så skal det ikke mye til før forventningene snur. Og når forventningene snur, kan konsekvensene bli mye større enn fundamentale forhold kan forklare.
Tre faktorer for lavere vekst
Styreleder og gründer Elisabeth Aase i Aase Byggeadministrasjon, har et råd til tomteeiere.
– Vi har nå noen kjempestore tomtekostnader. Det er noen som sier at hvis du får solgt tomten, så bare gjør det, fordi verdien ligger i tomten, og ikke i utviklingen. Hun tror boligprisene nest år vil stige med 4,5 prosent og tre prosent de tre påfølgende året.
Siste medlem av ekspertutvalget, adm. dir. Grethe W. Meier i Privatmegleren, sier følgende om boligmarkedet:
– De tre hovedfaktorene fremover, som gir lavere prisvekst, er en noe lavere lønnsvekst, forventninger om høyere renter og økt tilbud av nye boliger. Hun tror på en oppgang i boligprsiene neste år på 6 prosent og en videre oppgang på fire prosent i 2014, før det kommer to år med moderat prisfall på én prosent.
Prisene øker mest i innvandrerbydeler
Dagens Næringsliv skriver tirsdag at Oslos innvandrerbydeler har høyere prisvekst på leiligheter i år enn ifjor, mens de norskdominerte bydelene har lavere prisvekst.
Men Drammen har fortsatt størst prisvekst med en oppgang ifjor på 12 prosent.
Tabellen i tirsdagens utgave av DN inneholdt dessverre enkelte feil. Her er hele den riktige tabellen:
Les også:
- Forvent en ubehagelig slutt på boligboblen i Norge
<b>Synes prisnivået er helt forferdelig: - Jeg bruker 90 prosent av lønnen på 26 kvadratmeter</b>
Dette er Norges kvadruppel-vaksine mot boligkrakk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.