- De siste årene har vært gullår for norske husholdningers økonomi. Rekordlavt rentenivå har gitt et solid overskudd i budsjettet, og mye tyder på at det kommer til å fortsette slik de neste årene, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
Idag er styringsrenten på 2,0 prosent, og beste boliglånsrente ligger rundt 3,2 prosent.
Nordea Markets la i dag frem prognoserapporten Økonomisk oversikt. Der spår meglerhuset at styringsrenten vil ha nådd 4 prosent i slutten av 2012, og at den i 2013 vil kunne toppe på 4,5 prosent.
Om boliglånsrenten stiger like mye som styringsrenten, vil den kunne havne på 5,7 prosent.
- Dette vil være nok til at en gjennomsnittsfamilie som nylig har kjøp bolig vil oppleve utgiftene til renter og avdrag som svært høye, skriver sjeføkonom Steinar Juel, som peker på at husholdningens gjeldsgrad er høy.
- Gode lønnsoppgjør, lav prisstigning
- Riktignok forventer man renteøkning i inneværende og neste år. Men moderat prisstigning og gode lønnsoppgjør vil veie opp for dette, sier Warloe.
I løpet av 2011 forventer Nordea at renten stiger med 0,75 prosentpoeng. I 2012 spås renten opp ytterligere 2,0 prosentpoeng fra nivået vi er på i dag.
Nordea forventer en moderat prisstigning, med 1,8 prosent i 2011 og 2,0 prosent i 2012.
- Men det som gjør at overskuddet i husholdningenes budsjetter opprettholdes, og faktisk øker for 2012, er utsiktene til gode lønnsoppgjør. I gjennomsnitt forventes lønnsnivået i Norge å stige med 4 prosent både i 2011 og 2012, sier Warloe.
DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
Så mye dyrere blir lånet
Finanskrise og vedvarende økonomisk krise i Eurosonen ser ut til å påvirke det norske forbruksmønsteret. Gjennom store deler av 2011 har folk holdt igjen i forhold til fjoråret. Forbruket er imidlertid i ferd med å ta seg opp. I tillegg ser det ut til at veksten i boligprisene skyter fart.
I 2010 økte boligprisene med 8,3 prosent i forhold til året før.
-Grep som merkes i økonomien
- Det er når vi har en økonomisk gullperiode som nå at man har mulighet til å gjøre grep som merkes i økonomien, sier Warloe.
I stedet for å shoppe bort overskuddet mener forbrukerøkonomen at man heller bruke den gyldne anledningen man har nå til å innrette seg for fremtiden.
Warloe har satt opp et regnestykke for en familie med to voksne og to barn. Hustandsinntekten er på 800.000 kroner og boligen er belånt med to millioner.
Selv om renteutgiftene stiger fremover kommer familien til de kommende årene til å sitte igjen med stadig mer penger etter at alle utgifter er betalt.
Se hele budsjettet her: Budsjett for par med to barn
Idag sitter Warloes eksempelfamilie igjen med 8.348 kroner etter at alle utgifter er betalt. I 2012 vil dette tallet ha steget til 9.295 kroner.
- Hva om man satte 5.000 kroner av overskuddspengene i system, og så kan man leve her og nå for de siste 3.000 kronene? spør Warloe.
Forbrukerøkonomens forslag:
Ekstra nedbetaling av lån: 2.000 kroner per måned
Sp#229 til barna - egenkapital fremtidig bolig: 1.000 kroner per måned per barn
Pensjonssp#229: 500 kroner per måned per voksen
- Pengene blir fort borte i lommeboken. Bruk anledningen nå til å innrette deg for en enda bedre økonomisk fremtid, råder Warloe.
Se hele budsjettet her: Budsjett for par med to barn
Les også:
<b>- Boligprisene kan falle 20 %</b>
- Vi tåler ikke like høy rente som før
Tre år til med høyere boligpriser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.