Statistisk sentralbyrå har nedjustert prognosene for boligprisutviklingen de kommende årene, viser prognoserapporten «Økonomiske analyser», som byrået la frem fredag
- Gjeldsveksten i husholdningene er blitt noe lavere og veksten i boligprisene har stoppet opp. Boligprisene har til og med sunket litt i andre halvår i år. Husholdningenes forventninger til utviklingen i norsk økonomi er blitt mer pessimistiske og dette vil bidra til ytterligere fall i boligprisene, skriver SSB i rapporten.
Mens byrået tidligere i år så for seg en vekst i boligprisene på 4,3 prosent det neste året, tror det nå på et fall på 2,2 prosent i boligprisene i 2014.
- På kort sikt tror vi at husholdningenes forventninger til landets økonomi går i pessimistisk retning i ytterligere to kvartaler. Deretter ser vi for oss at stemningen snur når veksten i euroområdet blir klarere samtidig som det viser seg at norsk økonomi også denne gangen er robust. Sett på bakgrunn av fallende boligpriser gjennom andre halvår 2013 og relativt beskjeden vekst i husholdningenes realdisponible inntekter i 2014, venter vi vel 2 prosent lavere boligpriser i 2014 enn i 2013 for året sett under ett, skriver SSB.
Slik tror SSB at boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:
Slik så SSBs prognoser ut i maii år, prosentvis endring fra året før:
Forventningsdrevet
- Ifølge våre beregninger vil imidlertid boligprisene vise ny oppgang utover i prognoseperioden etter hvert som veksten i realdisponibel inntekt tar seg opp mens realrenten etter skatt holder seg på et lavt nivå. Vi tror at boligprisene som årsgjennomsnitt vil øke med i overkant av 2,5 prosent i 2015 og at de vil stige med vel 4,5 prosent i 2016, skriver SSB.
Byrået peker på at utviklingen i boligprisene i stor grad har vært drevne av endret adferd i husholdningene og at mange har skiftet strategi i ved at de forsøker å selge boligen før de kjøper ny bolig.
- Dersom mange skifter strategi samtidig kan det gi betydelig prisutslag i markedet, skriver SSB.
I tillegg mener byrået at en mer restriktiv utlånspolitikk fra overfor husholdningene fra bankenes side kan bidra til lavere boligprisvekst.
Påvirker hverandre
Forskning viser at husholdningenes låneopptak og boligprisene påvirker hverandre gjensidig. De siste årene har husholdningenes bruttogjeld og boligprisene vokst om lag i samme takt og et par prosentpoeng mer enn veksten i husholdningenes disponible inntekt.
- Stigende gjeld og økende boligpriser påvirker hverandre gjensidig. Økte boligpriser i annenhåndsmarkedet stimulerer også bygging av nye boliger. Dette demper med et lite tidsetterslep boligprisveksten og på lengre sikt også kredittveksten, skriver SSB.
Les også:
Nedtur i boligmarkedet: - Ved utgangen av 2015 vil prisene være 15 til 20 prosent lavere enn i dag
Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.