Siden boligprisene nådde bunnen i desember 2008 har boligprisene steget 30 prosent, og ifølge prognosene til Statistisk sentralbyrå skal prisen stige ytterligere 20-30 prosent de neste årene.

Samtidig er perioden med historisk lave renter definitivt forbi, og onsdag denne uken gjorde Norges bank det klinkede klart at rentehoppene er nært forestående. Og oppgangen kan bli brattere enn tidligere antatt.

Heldigvis er konkurransen om lånekundene hard - dermed er tidspunktet ideelt for å prute på boliglånsrenten.

Mange boligeiere kan nå enkelt kutte renten fordi de på kort tid har fått et helt annet verdigrunnlag på boligen sin.

- Timingen absolutt er riktig for pruting på boliglånsrentene, sier daglig leder og boliglånsagent Amer Mahdi i Finance Broker.

- Har mest å hente
Han peker på to grupper som har mest å hente:

Kunder som besitter forbruks- eller kredittkortgjeld som de kan refinansiere i boligen og folk over 34 år som kjøpte boliger med over 75-80 prosent langsiktig finansiering i løpet av de siste tre-fire årene.

- Kunder som refinansierer sin forbruks- eller kredittkortgjeld med sikkerhet, sparer garantert mye på den type refinansiering fordi denn typen gjeld alltid er vesentlig høyere priset enn boliglån. Kunder over 34 år har i mange tilfeller gått glipp av de gode betingelsene for førstegangskjøpere under 34 år. De i denne gruppen som fikk over 75-80 prosent langsiktig finansiering da de kjøpte seg bolig, fikk stort sett en dyrere toppfinansiering med rente opp mot 8-9 prosent nominell rente. De kan ha endel å spare på å refinansiere boliglånet, sier Mahdi.

- Er det for eksempel mulig å forhandle seg til 75 prosentbetingelser, selv om man bare er innenfor 77 prosent?

- Bankene er stort sett ikke villige til å strekke seg litt lenger enn sine standard tilbud, hvis ikke de ser at kunden er veldig attraktiv. Det vil si en kunde med god betjeningsevne og større låneengasjement, sier Mahdi.

- Sjekk alternativene
- Mange har allerede gode rentebetingelser, og det er ikke alltid lett å prute i sin egen bank, men å hente inn alternative tilbud fra andre banker er absolutt noe for mange, sier styreleder Arild Schjelderup i Efinans.

Han peker på at det er ulikt hvordan bankene priser seg innenfor ulike trinn av belåningsgrad.

- Noen er veldig gode på de laveste belåningsgradene, mens andre er gode på de høyere belåningsgradene, sier Schjelderup.

- Ikke noe rush
- Vi har ikke opplevd noe rush av kunder som vil refinansiere som følge av de stigende boligprisene, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor.

Mange banker tilbyr såkalte helkundekonsepter, der kunden for litt bedre betingelser på lånet hvis de samler alt hos en og samme bank.

- På dette konseptet har vi hatt god respons, sier Rasmussen.

Hun synes det er overraskende at ikke flere ønsker å binde renten på hele eller deler av lånet i lys av de forestående rentehevingene.

Hun peker også på at flere kan ha hatt verdistigning på boligen uavhengig av verdiutviklingen i markedet fordi de har pusset opp boligen.




1. Undersøk hvor høy finansieringsgrad din bank har registrert på deg. Dess lavere finansieringsgrad i forhold til boligens verdi, dess bedre betingelser får man.

2. Hvis du kjøpte boligen noen år tilbake, kan det være en idé å få en ny meglerevurdering på den, for å dokumentere at du har lavere finansieringsgrad nå enn den gang, og dermed få bedre rentebetingelser.

3. Vær obs på at de fleste bankene har forskjellig sikkerhetsvurderingspraksis. Noen banker, for eksempel gir sine kunder beste rente helt opptil 75% av boligens verdi, mens hos andre banker, for eksempel Skandiabanken, får man beste betingelser kun ved lån innenfor 60% av verdi.

4. Hvis man har høy finansieringsgrad, for eksempel 80-100%, og ikke førstehjemsbetingelser på lånet og boligen ikke har gått opp i verdi, så kan det være en ide å stille tilleggssikkerhet for å få bedre betingelser. Det man for eksempel gjøre i hytte, eller en kausjonistsbolig. Mange unge boligkjøpere bruker ofte foreldrenes bolig som tilleggssikkerhet.

5. Hvis man har eksepsjonelt god inntekt, så er det alltid mulig for å få prutet ned renten noe uansett, hvis man snakker med banken. Med normal inntekt er det derimot ikke enkelt å få prutet ned renten.

Les også:
- Regn med boligrente på 9 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.