Kristoffer Stensrud kan trygt sies å være Skagenfondenes største stjerneforvalter. Også på den internasjonale himmelen over verdens beste aksjefondforvaltere, skinner navnet. Få andre i verden har klart å slå markedet så mange år på rad, som Stensrud. Få andre forvaltere har gjort seg selv og kundene så rike.

Men i år spøker det for den enestående statistikken.

Så langt i 2012 har totalavkastningen i fondet riktignok vært positiv, opp 5,15 prosent. Men det er 2,45 prosentpoeng bak referanseindeksen, MSCI Emerging Markets.

- Om dette blir det eneste året han ikke slår markedet, er det til å leve med, sier administrerende direktør i Skagenfondene, Harald Espedal til DN.no.

For det må sies: Kristoffer Stensrud har litt å gå på.

Best siden 1993
Eventyret begynte allerede i desember 1993 da Stensrud fikk ansvaret for å forvalte Skagens første fond, Skagen Vekst. På den korte måneden som var igjen av året, rakk Stensrud å gi kundene 0,2 prosent meravkastning. Det vil si at kundene fikk 0,2 prosent høyere avkastning i fondet, fratrukket avgifter, enn de ville gjort i markedet for øvrig innen den kategorien fondet investerer i.

Det skulle vise seg å bare være begynnelsen på en fascinerende, uavbrutt rekke med meravkastning, eller "seire" over markedet om du vil.

Da Stensrud overtok forvaltningen av Skagen Global i 1997 hadde han levert meravkastning i samtlige år i Skagen Vekst. Det samme gjorde han i Skagen Global frem til 2001. Fra 2002 fortsatte sukessen i Skagen Kon-Tiki - der han har gitt kundene meravkstning hvert eneste år frem til og med i fjor.

Skagen Kon-Tikis investeringsstrategi er å finne undervurderte, underanalyserte og upopulære selskaper. Oppskriften har gjort både forvalterne og mange av kundene styrtrike siden oppstart i 2002. Mens referanseindeksen MSCI Emerging Markets i snitt har steget 13 prosent årlig siste ti år, har Skagen Kon-Tiki levert nesten det dobbelte, smått utrolige 22,3 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.

For å sette det i perspektiv: Av 8791 fond fra hele verden på analyseselskapet Morningstars toppliste, ligger Kon-Tiki på fjerdeplass, et drøyt prosentpoeng bak eneren, Fidelity Funds - Indonesia. Kon-Tiki har toppranking både på kvalitet og kvantitet i Morningstar.










- Klart det betyr noe for oss!
Stensrud selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Men medforvalter i Skagen Kon-Tiki, Knut Harald Nilsson, bekrefter at Stensrud har fått med seg at superstatistikken kan ryke dersom fondet i år gir kundene dårligere avkastning enn de ville fått i et tilsvarende indeksfond.

- Det tror jeg han er klar over! ler Nilsson.

Skulle fondet ende på et par prosent lavere avkastning enn referanseindeksen i år, vil det likevel ikke være noen katastrofe. Kanskje litt som å gå på sitt første tap på hjemmebane på mange år etter å alt ha sikret gullet i serien for 10 året på rad. Mest av alt bare utrolig irriterende.

- Klart det betyr noe for oss! Både for Krisoffers track record og i forhold til at vi er ekstremt motivert for å gi meravkastning, sier Nilsson.

Han understreker samtidig at det er uaktuelt å endre på fondets strategi i et siste deseperat forsøk på å skape meravkastning i løpet av årets siste måneder.

- Nei, er du gærn! Det ville være det verste vi kunne gjøre - å endre til en strategi vi ikke tror på. Det ville vi aldri gjøre, forsikrer Nilsson.

Han har tvert i mot fortsatt tro på at den eventyrlige rekken med år på rad med meravkastning kan fortsette om bare hellet er litt på deres side, slik at de leverer 2,5 prosent bedre enn markedet på slutten av året.

- Fondets meravkastning har svingt fra tre prosent pluss til minus tre prosent på månedsbasis, sier Nilsson og slår fast:

- Året er ikke omme!

Skylder på finanskrisen
Administrerende direktør i Skagenfondene, Harald Espedal, mener det er problemene i verdensøkonomien som har mye av skylden for Kon-Tikis uvanlig trøblete år.

- Det som er spesielt de siste årene er at aksjemarkedet har vært styrt av makroøkonomiske forhold, ikke selskapsspesifikke forhold. Eurokrisen, hard landing i Kina og resesjon i USA har styrt investorenes fokus, dels med rette, med mindre fokus på selskapenes resultater, sier Espedal.

Han trekker også frem at de aksjene som har gjort det bedre enn markedet for øvrig under disse forholdene er typisk solide selskaper med stabile utbytter og kontantstrøm, typisk dagligvarehandel.

Selv om selskapene i fondet leverer gode resultater, gjenspeiles det ikke i aksjekursene på grunn av den generelle pessimismen i markedet. Det kan igjen bety at fond som Kon-Tiki vil kunne ta en grusom hevn når frykten på verdensbørsene igjen avtar, spår Knut Harald Nilsson som forvalter fondet sammen med Stensrud.

- Kon-Tikis portefølje har aldri hatt så stor rabatt i forhold til pris/bok og pris/inntjening, påpeker Nilsson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.