Tenketanken Manifest Analyse sammenligner Irlands boligboble med det norske boligmarkedet og advarer mot at boblen vil sprekke dersom politikerne ikke foretar seg noe.

– Man ser aldri en boble før den sprekker. Hvis politikerne ikke gjør noe med dagens boligsituasjon, kan dette komme til å bli et stort problem i Norge, sier Ebba Boye i Manifest Analyse til Klassekampen.

I en ny rapport sammenligner tenketanken boligboblen i Irland i 2007 med dagens situasjon i det norske eiendomsmarkedet, med priser som skyter i været etter 20 år med kontinuerlig vekst.

I Irland sprakk boligboblen etter at prisene hadde steget i 15 år på rad.

- Rekordhøyt nivå
– Den største faren er at prisveksten ikke følger inntektsveksten. Da tvinges folk til å låne mer, og den norske husholdningsgjelden er på et rekordhøyt nivå med et gjennomsnitt på 212 prosent av inntekten, sier Terje Solberg, som har skrevet rapporten.

I Manifest Analyse mener man at ensidig satsing på boligbygging ikke vil stanse veksten i et overpriset boligmarked. Isteden må målet være å gjøre det mindre lønnsomt å gjøre bolig som et investeringsobjekt.

– En bolig skal først og fremst være et hjem. Derfor må man bruke politiske midler som gjør det mindre attraktivt for spekulanter, sier Boye og sier man må fjerne forventningen om at prisen på en bolig alltid vil stige.

Virkemidler regjeringen ifølge Manifest Analyse bør bruke, er fjerning av rentefradraget for boliger, ulike former for boligskatt og at stat og kommune sitter med regien når boliger bygges.

Les også: - Forvent en ubehagelig slutt på boligboblen i Norge


<b>Mye høyere pris- enn lønnsvekst: - Det kan ikke fortsette slik</b>


<b>Derfor er et boligprisfall så farlig</b>


<b>Dette er Norges kvadruppel-vaksine mot boligkrakk</b>

Denne toroms-leiligheten gikk for 860.000 kroner over prisantydning


- Boligen gjør deg aldri mer rik
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.