Eurokrisens uforutsigbarhet har skapt store bølger i rentemarkedet i år. Så store at bankene har vært nødt til å regulere fastrenten på daglig basis de siste månedene, mot tidligere en gang i måneden,
Den vedvarende finansuroen gjør at alle de største norske bankene nå kan melde om fastrenter som ligger lavere enn de flytende rentene, skriver Dagens Næringsliv.
Igår kunne de største bankene tilby kundene sine en fastrente med tre års binding for rundt 3,50 prosent, mens den flytende renten lå rundt 3,80 prosent. Beste fastrente med fem års binding var 3,80 prosent.
Det er imidlertid ikke sikkert dette vil holde seg lenge. Så lenge markedet tror at renten vil falle i fremtiden, vil det også påvirke hvordan man ser på renten i dag.
Men til tross for rekordlav fastrente løper ikke kundene ned dørene hos bankene for så sikre renten.
Bortskjemte bankkunder?
Kommunikasjonsdirektør Thor Christian Haugland i SR-Bank er redd kundene har blitt for bortskjemte.
– Spørsmålet er om vi har vendt oss til kunstig lavt rentenivå. Så derfor virker selv en fastrente under fire prosent høyt. De siste to årene bør ikke være referanserammen vår for hvor renten skal ligge, sier han og viser til at Norges Bank stadig vekk minner om at normalrenten skal ligge mellom fem og seks prosent.
Forbrukerøkonom Endre Reiten i Sparebanken Midt-Norge sier banken har merket en økt etterspørsel etter fast-rentelån, men fra feil kunder.
– Vi synes det er litt trist at etterspørselen i hovedsak kommer fra godt etablerte kunder med lave lån og god betjeningsevne. Det er ekstremt liten etterspørsel fra førstegangsetablerer med høye lån og utsatt økonomi, sier Reiten til Dagens Næringsliv.
Selv om renteutviklingen på lang sikt som oftest har vist at det lønner seg å beholde en flytende rente på lånet, sier assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon at det absolutt finnes perioder hvor fastrente vil lønne seg.
Les også:
Finansprofessor: - Løp og bind renten!
Slik blir renten din de neste tre årene
På innsiden: Bind renten! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.