I Gjøvik kommune ligger pensjonsregningen an til å øke med 50 prosent neste år, skriver Dagens Næringsliv.

I likhet med alle andre kommuner i landet, har de ansatte her fortsatt en ytelsesbasert pensjonsordning. Den innebærer at de ansatte er garantert en viss andel av sluttlønnen når de går av med pensjon. Dermed må kommunen øke avsetningen til pensjon hvis avkastningen utvikler seg dårlig, og hvis lønnsveksten øker.

Det er nettopp dette Gjøviks rådmann Trond Lesjø og alle landets øvrige rådmenn nå opplever. Nylig mottok Lesjø et varsel fra kommunens pensjonsleverandør KLP, som viste at premieinnbetalingen øker med 49 prosent sammenlignet med årets premie.

– Kan det være riktig, var mitt første spørsmål da jeg så beregningen, forteller Lesjø til DN.

Rådmann Lesjø er også styreleder i Pensjonskontoret for kommunal sektor. Pensjonskontoret har som oppgave å forvalte og overvåke praktiseringen av pensjonsbestemmelsene i kommunal sektor. Han mener også andre kommuner vil få en økning på rundt 50 prosent i pensjonskostnader, forutsatt at Statistisk sentralbyrås prognose om lønnsvekst på 4,5 prosent slår til neste år.

Ytelsespensjon for fall?
Ifølge Lesjø har kommunene allerede bygget opp en betydelig "skjult" pensjonsregning på 23 milliarder kroner for kommunene sett under ett.

– Man har systematisk bommet så mye den gærne veien at denne regningen har bygget seg opp.

Før eller senere må regningen slå ut i regnskapene, og da kan konsekvensen raskt bli at velferdstilbudene må kuttes, mener Lesjø - som derfor tar til orde for en debatt om de kommunale pensjonsordningene.

– Er det noe vi kan gjøre for å reformere dem slik at de kan overleve eller må vi gjøre som i privat sektor der man har gått over til innskuddspensjon, spør Lesjø i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv.

Innskuddspensjon regnes for å være en betydelig dårligere pensjonsordning. For det første fordi avkastningen veltes over på arbeidstakeren, og dernest fordi loven setter skranker for hvor mye som kan settes av hvert år. Det gjør at markedene må utvikle seg positivt for at ordningen skal matche ytelsespensjon.

Les også på DN.no: Lysbakken synes foreldrepermen er lang nok

Les også:
Spør du ikke om pensjon på jobbintervjuet? - Du kan gå på en økonomisk smell

<b>- Dette er nærmest et ran</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.