Kanadiske og norske forskere er enige om det. Én time intervalltrening gir dessuten langt større helsegevinster enn dagens generelle råd om minst 3,5 time moderat trening per uke.

Martin Gibala, Ph.D. ved McMaster University i Canada påviser i en foreløpig upublisert studie at seks til ni minutter med høyintensiv trening tre ganger i uken gir bedre kondisjonseffekt enn fem timer med tradisjonell trening. I tillegg gir intervalltrening store helsegevinster. Gibalas metode er en tidseffektiv, men meget krevende måte å komme i form på, i forhold til dagens generelle råd om å trene moderat en halv til én time hver dag.

 

– Ingen har tid til det, uttrykker Gibala som snakker ut fra egen erf#229 og hevder at med høyintensitetstrening holder det å trene to til tre ganger i uken. Forutsetningen er at du er frisk og rask og ikke lider av noen sykdom.

Mildere modell
Gibalas modell medfører mellom 50 og 75 minutter intervalltrening i uken, inklusive oppvarming og hvile. For at modellen skal være tidseffektiv opereres det med veldig lite oppvarmingstid.

– Vår modell er ekstrem og passer ikke til alle, sier Gibala.

Han trekker frem at det finnes noen mildere utgaver og sikter til NTNU-forskerne, professor Ulrik Wisløff og forsker Arnt Erik Tjønnas treningsanbefalinger.

– Jeg er ikke overrasket over Gibalas funn. Vi jobber med en lignende studie med utrente og overvektige personer, forteller Tjønna.

Vår modell er ekstrem og passer ikke til alle Martin Gibala

Han vil ikke komme med detaljer fra denne studien som blir publisert senere i år. Men en fellesnevner for hans forskning er at høyintensitetstrening gir bedre effekt enn tradisjonell trening.

Den største forskjellen mellom Gibalas og Tjønnas anbefalinger er at Gibalas er hakket mer ekstrem. Mens Tjønna anbefaler å ligge på 90 prosent av makspuls i fire ganger fire minutter, har Gibala sett på effekten av å kjøre maksimalt i 20 til 30 sekunder.

Alt du har
I Gibalas studie trente to grupper med sunne og friske studenter tre ganger i uken. Ingen av dem var aktive idrettsutøvere. Den ene gruppen syklet i moderat tempo, omtrent 65 prosent av makspuls, mellom 90 og 120 minutter uten pause. Gruppe nummer to syklet 20 til 30 sekunder på høyeste intensitet for deretter å hvile i fire minutter. Tilsvarende økter ble kjørt fire til seks ganger.

– Det handler om å sette motstanden på treningssykkelen så høyt som mulig, og trampe alt du har så lenge du klarer, forteller Gibala.

Alternativ til treningssykkelen er svømming, løpe trapper eller andre aktiviteter der du bruker store muskelgrupper.

– Ellers kommer du aldri opp i maksimal intensitet, poengterer han.

Gibala legger ikke skjul på at det er en stor ulempe med metoden.

– Det er ubehagelig og ikke nødvendigvis trygt, sier han.

Han påpeker også at de ikke sier at dette er den eneste måten folk bør trene på, at det er et alternativ.

– Hvis du er frisk og rask og ikke har en alvorlig sykdom, så anbefaler vi vår modell til alle. Men det er jo unntak for alt, sier Tjønna.

Les flere treningssaker her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.