Mens økonomene oppfordrer nordmenn til å gripe sjansen til å binde renten nå, rykker rentemøtet i Norges Bank om drøye to uker rykker stadig nærmere.

Les også: -Flytende rente er ren spekulasjon

Det kan nemlig være en idé å vente å høre hva sentralbanken sier da, dersom man ønsker å skvise fastrenten enda noen hakk lavere.

Tre ganger i året kommer Norges Bank nemlig med rapporten Pengepolitisk rapport, der de legger frem sine forventninger til styringsrenten i tiden fremover.

Ganske realistisk
I desember spådde banken en rentebunn på to prosent i 2009. Mye har skjedd siden den tid, og markedet tror nå at rentebunnen kommer til å være på 1,5 prosent (se faktaboks). Ifølge markedet kommer dette til å skje i juni, og der vil den ligge i hvert fall ut året.

- Markedet har tatt høyde for at Norges Bank kommer med en nedjustert renteprognonse i forhold til den gamle banen, og det tror også vi er ganske realistisk, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Men dette har altså bankene tatt høyde for allerede, og fastrentetilbudet du får i banken i dag går ut fra at Norges Bank kommer til å kutte renten ned til dette nivået før sommeren.

Kan lønne seg å vente
Det som imidlertid kan overraske markedet, er dersom Norges Bank kutter rentebanen mer eller mindre enn 0,5 prosentpoeng. Kutter sentralbanken mer kommer de lange rentene til å falle enda litt til, og fastrentetilbudet fra banken kommer til å falle.

Kutter sentralbanken mindre, kommer de til å stige litt igjen.

- Det kan hende at det lønner seg å vente med å binde renten til etter rentemøtet om to uker, sier Wilhelmsen.

Han mener imidlertid at det ikke nødvendigvis er veldig mye å hente på å gjøre det.

- Vi anbefaler å binde i minst fem år. Sannsynligheten for at man taper veldig mye penger på å binde renten nå er veldig liten. Det er lurt å binde nå, men det kan også hende at man kan vinne 0,1-0,2 prosentpoeng med å vente litt til, sier han.

- Men det er jo morsomt å nå bunnen akkurat, legger han til.

På et lån på for eksempel to millioner kroner blir forskjellen 20.000 kroner dersom man binder i fem år.

Tror på mindre kutt
Wilhelmsen selv tror at det er mest sannsynlig at Norges Bank kutter rentebanen med 0,25 prosentpoeng, mot markedsforventningen på 0,5 prosentpoeng.

Han peker på at man i 2009 allerede har sett at husholdningenes etterspørsel har bedret seg litt sammenlignet med ifjor høst, konsumenttilliten har snudd litt opp, samtidig som at boligprisene har steget tre måneder på rad.

- Det er mulig at det er en rekyl fra i høst, men det kan jo faktisk hende at de lavere rentene har stimulert til en liten bedring som vi nå ser effekten av. Det kan hende at Norges Bank tar dette inn over seg, og bremser litt opp. Samtidig kommer arbeidsledigheten til å stige fremover, og det vil dempe litt av optimismen.

- Alt i alt er det veldig vanskelig å time rentebunnen helt presist, sier han.

En boligrente på seks til syv prosent regnes som normalt. Nå kan man binde renten på 4,4 prosent effektivt i fem år.

- Binder man nå vinner man to prosentpoeng i forhold til det vi anser som en normalrente i en normal konjunktursituasjon, og man får en forsikring mot at Norges Bank kan komme til å sette opp renten raskere når konjunkturene snur opp enn markedet tar høyde for i dag, sier han.

Flytende rente passer for noen
- Er det noen som ikke burde binde renten?

- Det kan være lurt for noen å ha flytende rente. Dersom man har en jobb med en lønn som varierer mye med konjunkturene, som for eksempel bilselger, kan det lønne seg å ha høy rente i høykonjunktur og lav rente i lavkonjunktur. Det er en grei forsikring mot konjunkturnedgang, sier han.

- Men for folk med mer stabile inntekter kan det være fornuftig å binde når renten er lav, legger han til.

- Binder du renten nå?

- Ja, jeg jobber med saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.