Sjeføkonom i Eika, tidligere Terra Gruppen, Jan Ludvig Andreassen tror Norges Bank vil sette ned styringsrenten allerede i mai. Og trolig stopper de ikke der.

- Jeg tror vi får enda et rentekutt til høsten, sier han til DN.no.

Styringsrenten er i dag på 1,5 prosent. Renten i eurosonen er til sammenligning på 0,75 prosent.

Årsaken til at styringsrenten er mer enn dobbelt så høy i Norge, er blant annet tilstanden i norsk økonomi - som fremdels befinner seg på den grønne gren sammenlignet med den europeiske

I dag besluttet besluttet ESB å holde renten uendret, men antydet samtidig fremtidige rentekutt: Uendret euro-rente

Og det er en av faktorene som vil tvinge også Norges Bank til å kutte, ikke bare en gang, men flere, mener Andreassen. I et innlegg på bloggen sin lister sjeføkonomen opp tre årsaker til at renten i Norge vil eller må kuttes:

  • Inflasjonsmål: De fleste faktorer, priser, økonomisk vekst, og muligens den senere tids utflating i boligprisene, trekker i retning av rentekutt snarest mulig. En relativt ny faktor som Norges Bank fokuserer på er kredittmarginene til bankene. De er økende, spesielt for næringslivslån, noe som isolert sett gjør det enklere å kutte foliorenten og reserverenten; bankenes innskuddsrenter i Norges Bank.
  • Finansiell stabilitet: Også de som ønsker seg stabil kredittvekst må akseptere et snarlig rentekutt. Foretakenes gjeldsvekst stuper, og boligbyggingen vil trolig falle i tiden fremover.
  • Valutakursstyring: Hvor mange kutt som kommer, avhenger av hvordan kronekursen reagerer på det første kuttet. Det må sterk lut – store kutt – til for å få krona tilbake til fornuftige nivåer. Med utsikter til vedvarende elendighet i Euro-landene – lav økonomisk vekst og skyhøy arbeidsledighet – ligger det meste til rette for en stadig svakere eurokurs.

Den andre av de tre begrunnelsene, at rentekutt må til for å sikre finansiell stabilitet, er det en del økonomer som vil si seg uenig i. For lav rente over lang tid er nemlig av mange regnet som en fare for den finansielle stabiliteten. Lavrentepolitikken til USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan er for eksempel pekt på som kimen til finanskrisen.

Les:
Mener denne mannen er livsfarlig for verdensøkonomien
Krangler om årsakene til USAs boligboble
- Flere kriser er i vente

Mener lav rente motvirker boble
Men sjeføkonom Jan L. Andreassen er uenig. Han mener det snarere er tvert om. Om renten ikke kuttes nok, kan det øke faren for en boble i Norge - blant annet i boligmarkedet.

- Alle er så fokusert på at lave renter driver boligprisene. Men det er en sannhet med modifikasjoner. En rentenedgang vil få ned byggekostnadene, og gjøre det mer lønnsomt å bygge nytt, sier han - og viser til at boligmangel har langt større påvirkning på boligprisene enn rentenivået.

Han mener at de som hevder at lave renter er årsaken til høy boligprisvekst og dermed fare for boligkrakk, har en sviktende logikk.

- De som advarer mot at boligprisene skal falle fordi prisene er for høye, må mene at det er for mange boliger i markedet, sier Andreassen.

Men det er det slett ikke, påpeker han.Tvert om er det i Norge altfor få boliger, og det bygges altfor lite til å dekke etterspørselen som høy befolkningsvekst og sentralisering gir.

- I de første etterkrigsårene, da Norge var fattig og hadde langt færre mennesker, klarte vi å bygge 50.000 boliger i året. Nå er vi stolte om vi klarer å bygge 30.000. Men hvis vi ikke bygger mer, vil boligprisene fortsette å stige. Så lenge det er for få boliger kan man umulig tro at det er fare for et varig krakk i prisene, sier han.

Må bygge nok, men ikke for mye
At land som USA, Irland og Spania fikk sine boligkrakk, mener han kan forklares med at det ble bygget for mange boliger. I Norge vil derimot større boligbygging få prisene ned - og dermed bremse videre boligprisvekst, argumenterer han.

- Jeg tror ikke det er et bidrag til langsiktig finansiell stabilitet å begrense boligbyggingen gjennom høyere renter. Det kan faktisk godt tenkes at det er motsatt. Det vi gjør nå med å forsøke å stabilisere kredittveksten, kan faktisk destabilisere økonomien, sier han - før han legger til:

- Jeg skal derimot bli urolig dersom vi bygger for mange boliger!

I tillegg til å sette ned renten for å stimulere boligbyggingen, mener han politikerne kunne iverksatt målrettede tiltak for å øke boligbyggingen.

- De har jo overlatt alt til private aktører. Det er ingen politiske partier som tar til orde for boligbygging i offentlig regi i Norge, selv ikke kommunistene!

Sterk krone
Når det gjelder sammenhengen mellom renten i Europa og i Norge - og derigjennom styrkeforholdet mellom den norske kronen og euroen, mener Andreassen at hensynet til norske arbeidsplasser vil bidra til å tvinge frem rentekutt i Norge.

- Det handler ikke bare om hensynet til eksportindustrien, men også den generelle næringsutviklingen i Norge. At fabrikker legges ned er ikke det største problemet. Det er det er veldig vanskelig å starte noe nytt, få nye investeringer i industrien. Vi ser det også i reiselivet, der europeere ikke har råd til å feriere i Norge på grunn av den sterke kronen, sier Andrasseen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.