Norges Bank lot idag styringsrenten ligge i ro på 2,25 prosent - og varsler at den blir liggende der i ett år fremover.

Les: Uendret rente

Likevel advarer mange om at boliglånsrentene skal opp, fordi usikkerheten i økonomien gjør det dyrere for banker å låne inn penger.

Men sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen er av en helt annen oppfatning.

I dag ligger beste boliglånsrente på rundt 3,35 prosent, men halvveis ut i 2012 vil den ha falt til 3,0 prosent, og det stopper ikke der, mener Andreassen. For ved årsskiftet 2012-2013 skal den ned til 2,75 prosent og ved årsskiftet 2013-2014 vil den ligge helt nede på 2,5 prosent, ifølge Andreassen.

- Forutsetningene er at EU-renten kuttes til 0,75 prosent i løpet av vinteren, og at Norges Banks styringsrente havner på 1,25 prosent av hensyn til sterk kronekurs. Med en styringsrente på 1,25 prosent fra Norges Bank og en tre måneders pengemarkedsrente (Nibor) på 1,8 prosent blir boliglånsrenten 2,5 prosent. Men hvis det skal skje må boliglånsmarginene stabiliseres på 70 basispunkter, sier Andreassen.

100 basispunkter tilsvarer 1 prosentpoeng.

- Mange råder folk til å binde renten nå, fordi den knapt kan bli lavere enn dagens nivå?

- Fastrentelån er i hovedsak et alternativ til sovepiller for de med store boliglån som er nervøse av legning, sier Andreassen.

- Det smeller ikke i boliger
Han tror ikke på noen bedring i Europa i 2012 eller 2013.

- Nedskjæringene i offentlige budsjetter vil fortsette over flere år, med betydelig stigning i arbeidsledigheten. Folkeslag innenfor EU får være takknemlige om de klarer på beholde dagens levestandard, sier Andreassen.

Han peker på at effektiviseringspotensialet er stort i offentlig sektor i mange land.

- Norge er langt rikere i nivåforstand enn resten av Europa, men de deler av næringslivet som ikke er utsatt mot energinæringene vil slite med veksten. Næringseiendomsmarkedet i Norge er allerede mettet, samtidig som utbygginger pågår for fullt. Man trenger ikke reise til Shanghai for å finne en eiendomsboble, men hos oss blir det denne gang i kontoreiendomsmarkedet og ikke i boliger at det smeller, mener Andreassen.

DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Så mye kan du låne

- Kun rentekutt som stagger kronen
Også i Norge får vi mye lavere pris- og lønnsvekst enn vi er vant til, mener han.

- Inflasjonsmålet har vært døende, og neste år får vi prisfall på konsumprisindeksen. Dette vil trekke prisveksten ned også i 2013 all den tid husleier med mer følger konsumprisindeksen fra året før, sier Andreassen.

Nøkkelen til norske renter blir likevel kronekursen, poengterer sjeføkonomen.

- Denne tid neste år vil det meste av Europa være nedgradert av kredittbyråene. Sveits og Norge er vel egentlig de eneste AAA-kredittene vi har igjen i Europa. Ettersom Sveits har bundet sin valutakurs til euro er det bare norske kroner som har potensial til å stige. Det vil den gjøre, og det eneste som kan stagge kronen er rentekutt, sier Andreassen.

Tror renten skal opp
Sjeføkonom Frank Jullum tror i likhet med mange andre at boliglånsrentene blir tvunget oppover, og vil se slik ut:

Halvveis ut i 2012: 3,5-3,75 %

Ved årsskiftet 2012-2013: 3,75-4 %

Ved årsskiftet 2013-2014: 5 %

Jullum peker på at det er behov for høyere renter i Norge i årene fremover for å stabilisere den økonomiske utviklingen.

- Forverringen av statsgjeldskrisen i Europa vil medføre svakere vekst for deler av vår tradisjonelle eksportindustri og strammere forhold i lånemarkedene. Dette reduserer behovet for høyere renter i Norge, mens lavere globale renter samtidig reduserer handlingsrommet for Norges Bank av hensyn til kronekursen, sier Jullum.

- Men fremdeles består de viktigste vekstdriverne i Norge - oljeinvesteringer, boliginvesteringer og finanspolitikk - som gjør at det fortsatt er behov for noe høyere renter. Vår renteprognose er et kompromiss mellom disse to hensynene, sier Jullum.

Han merker seg at Norges Bank på dagens rentemøte justerte rentene ned med 100-150 basispunkter de neste to tre årene, på grunn av lavere renter ute og høyere pengemarkedspåslag.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener også boliglånsrentene skal opp.

- Jeg tror på en langsom normalisering av rentenivået i tråd med Norges Banks pengepolitiske analyse som ble publisert i dag, sier Furre.

Slik tror han boliglånsrentene vil se ut fremover.

Halvveis ut i 2012: 4,10%

Ved årsskiftet 2012-2013: 5,35%

Ved årsskiftet 2013-2014: 6,10%

Les mer om økonomi:
- Myten om at fastrentelån kun er egnet for svake lånetagere er overmoden for revisjon

<b>Toppen er nådd</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.